Trøst deg med at du er ikke alene; folk gjør dette hele tiden!
Du er sikkert ikke alene om å ha en av disse unnskyldningene:
• Jeg kom hjem fra jobb klokka åtte på kvelden, og det var ingenting i kjøleskapet, så jeg bestilte en pizza.
• Jeg hadde en stressende dag og endte opp med å spise en hel pakke med kjeks foran TV-en.
• Jeg orket ikke tanken på å lage mat, så jeg bare slang sammen litt spagetti – som vanlig…
Gjennomfører du kjøkkenoverhalingen min, vil ikke disse unnskyldningene skje. Første steg er å få grunnlaget i orden og bli kvitt søppelmaten, slik at vi får en smidigere overgang ved å endre én og én ting over tid.
Nå er jeg nødt til å bli litt streng, slik at jeg er sikker på at du kaster alt det usunne - ikke spar på et par kjeks eller litt sjokolade i ”nødstilfelle”. Bekymre deg heller ikke om avfallet; Ja, det er bortkastet å kaste bort mat, men du er ikke en menneskelig søppelkasse, så fyll heller søppelbøtta med dette tullet, og ikke kroppen din. Ta en beslutning om hva som er viktigst - å kaste mat eller å kaste bort helsen din.
Hvis du har disse matvarene i huset vil du spiser dem til slutt, vanligvis når du er sliten eller stresset. Etter at du har fullført min kjøkkenoverhaling, vil du ikke kaste mat igjen, fordi alt du kommer til å kjøpe vil du også komme til å bruke.
Her er lista over hva som må unngås:
1. Frokostblandinger
Disse er behandlede pakker med sukker og konserveringsmidler med tilsatte næringsstoffer (fordi de mangler næringsstoffer, så produsentene må legge til noen!). En skål med frokostblanding er kun en bolle med sukkerholdig intet, og jeg vil gå så langt som å si at det er den verste måten å starte dagen på.
2. (Behandlede) lettprodukter
Mest sannsynligvis inneholder de en lang liste med kjemikalier, og resultatet er at kroppen din skriker etter næring. Når smaksløkene blir vant til denne typen mat, blir du mer og mer avhengig av dem.
3. Margarin
Smør er et rent produkt, og det er det bare å spise (så fremt det er greit for deg å spise meieriprodukter). Smør er det opplagte alternativet til margarin, som er en gulfarget blokk som inneholder plastkjemikalier og har friske bilder og ord på utsiden. Nei, det er ikke smør som er fetende og ja, det inneholder fett, men disse fettsyrene er viktige for helsa vår.
4. Hermetisert mat
Studier har vist at små mengder av kjemikalier og giftstoffer fra boksen kan snike seg inn i maten. I tillegg er ofte mat i bokser laget på en måte som gjør at de varer lenger, noe som reduserer næringsverdien betydelig. Mange typer hermetisk mat inneholder tilsatt sukker, raffinert salt og konserveringsmidler, så les etiketter og velg de som kun inneholder vann.
5. Salatdressinger
De fleste butikkjøpte salatdressinger inneholder sukker, og noen inneholder også gluten. De er et sykdomsfremmende, sukkerholdig forsøk på å gi mer smak til salaten. Velg naturlige smaker i stedet.
6. Kjeks, kaker og søtsaker
Bare fordi de selges i butikker, betyr det ikke at de er trygge å spise. Det er alt jeg har å si om det.
7. Yoghurt
Vi har blitt grovt villedet til å tro at yoghurt er et sunt produkt. De inneholder protein, probiotika og kalsium, og reklameres for som et produkt som er godt for fordøyelsen, men hvis du undersøker yoghurt litt nærmere, vil du oppdage at det virkelig er noen juksemakeri. Det probiotiske innholdet er vanligvis minimalt, så det er bedre å ta et probiotika tilskudd av god kvalitet i stedet. Kalsiuminnholdet i seg selv er ikke nok; kalsium trenger magnesium og D-vitamin for å kunne benyttes til beintetthet. Grønne grønnsaker og nøtter er et langt bedre valg.
8. Bordsalt
Dette er faktisk en bearbeidet form for salt som ikke organene våre klarer å kjenne igjen, i tillegg inneholder det kjemikalier; ferrocyanid, talkum og silica alumina er bare noen av de kjemikaliene som tilsettes. Bordsalt mangler de essensielle mineralene og sporstoffene vi finner i ekte salt og som vi trenger for å overleve. Bordsalt kan forstyrre kroppens væskebalanse, noe som kan føre til cellulitter og mer alvorlige tilstander, som for eksempel leddgikt, gikt og nyreproblemer.
Dette er da elimineringsprosessen.
Nå er tiden kommet for å fylle på.
La oss starte med kjøleskapet:
1. Protein
Dediker en hylle av kjøleskapet til protein, fordi hvert av måltidene dine bør inneholde det. Noen ideer: fisk, kjøtt eller kylling.
2. Vegetabilsk protein
Gode alternativer inkluderer kokte belgfrukter, nøtter og frø.
3. Salat og grønnsaker
Alle måltidene dine bør også inneholde grønnsaker. Fargene i grønnsaker er en helsebombe av fytokjemikalier, som bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom, kreft og diabetes. Så når du kjøper grønnsaker se for deg et bilde av en regnbue og prøv å kjøpe så mange farger som mulig.
4. Alternativer til meieriprodukter
Sats på kokosmelk eller en nøttemelk, melkefrie alternativer til yoghurt og ekte feta eller ost av geitemelk.
Så til kjøkkenskapet:
5. Olivenolje og kokosolje
Olivenolje er fint å spre over salater og ferdigstekte grønnsaker, men ikke lag mat med den. Den har en meget lav toleranse for varme og når den varmes opp over sin terskel, brytes den ned og frembringer potensielt skadelige kjemikalier. Så bruk olivenoljen kald for å gi ekstra smak og lag heller mat med kokosolje, smør, ghee eller avokadoolje, da alle disse har en høyere toleranse for varme.
6. Mel av kokos, ris og kikert
Disse glutenfrie meltypene er mine favoritter til baking eller jevning av mat og sauser.
7. Brun ris, pasta og rispapirwraps
Disse fungerer bra som et alternativ nå og da, og de er garantert nyttige hvis du prøver å avvenne deg og familien din med produkter som inneholder gluten. De er likevel en form for sukker for kroppen din, så bruk dem bare av og til.
8. Quinoa
Dette er et nyttig frø (ikke korn), som kan være et godt alternativ til ris eller couscous. Quinoa kan føre til fordøyelsesproblemer hos noen mennesker, og det er ikke noe jeg spiser ofte, men jeg har det til visse anledninger. Quinoa er naturlig glutenfritt og en rik kilde til protein, så det er bra for veganere og vegetarianere.
9. Himalayasalt
Dette er den mest naturlige formen for salt, også med det høyeste innholdet av mineraler.
10. Kaffe av god kvalitet
Hvis du er vandt med koffein, invester i en økologisk kaffe av god kvalitet. Jeg oppfordrer deg til å holde deg til maksimalt to kopper per dag, og unngå å ha noe i kaffen, utenom kokosfett.
11. Eplesidereddik
Dette er en utmerket eddik å bruke i salatdressinger eller å drikke i varmt vann. Det er ment å blant annet kunne forbrenne fett og å hjelpe fordøyelsen.
12. Gurkemeie
Dette krydderet er mer en medisin, enn et krydder, spør du meg. Gurkemeie er godt kjent for å redusere betennelse, så jeg oppfordrer alle til å inkludere gurkemeie der du kan, for eksempel i karriretter, supper, dressing og shaker/smoothier.
Dette er bare et utdrag av hva jeg mener du bør fylle kjøkkenet med. Se mine øvrige blogginnlegg og Altshops produkter for mer inspirasjon.