SupermatMat & Medisin
Hva er supermat?
Supermat(superfoods) er en spesiell kategori mat rett fra naturen. Kjennetegnet er at de er en levende matkilde som inneholder svært mange næringstoffer, antioksidanter, vitaminer, mineraler og/eller fiber per gram. De er en overlegen kilde til essensiell næring - næring vi trenger som kroppen ikke produserer selv. Ren supermat kan være pakket med opp til 100 ganger mer vitaminer og mineraler enn vanlige grønnsaker og er dermed et utmerket naturlig supplement.
Supermat inneholder også mindre kjente næringsstoffer, enzymer, koenzymer og fytokjemikalier som er ekstremt viktige men ikke klassifisert som essensielle. Denne næringen hjelper å styrke cellene våre og gir kroppen ekstra vitalitet til å helbrede seg selv. Med andre ord kan man si at supermat er både mat og medisin. Noen supermatvarer har til og med en dokumentert medisinsk effekt og mange av dem har tradisjonelt hvert brukt innen naturmedisin i en rekke kulturer, i mange tusen år.
Superhelse kan bare oppnås ved regelmessig inntak av alle kjente essensielle næringstoff sammen med en aktiv kropp og et sunt sinn. Siden det nesten er umulig å få all nødvendig ernæring gjennom maten vi finner i daglivarehandelen idag, er nøkkelen til å få alt din kropp trenger å kombinere den mektigste supermaten.
Her har vi delt inn i disse områdene
Klorofyllrike planter
Alger og gress inneholder mer klorofyll enn andre grønne planter. Klorofyll ligner kroppens egen oksygentransportør, hemoglobin. Klorofyll er plantens oksygentransportør og har magnesium i midten av molekylet til forskjell fra hemoglobin som har jern på samme plassering. Ved inntak av klorofyll, tilføres kroppen magnesium og byggesteiner til dannelse av nye oksygentransportører. Flere transportører (med visse unntak), betyr bedre oksygenopptak. Dette stimulerer kroppens utrensnings- og regenereringssystemer.
Klorofyll er grunnlaget for alt liv. Alle planter inneholder klorofyller og danner starten på næringskjeden. Alle dyr og mennesker får sine byggeklosser fra disse organismene, enten det er direkte eller indirekte. Desto nærmere bunnen av næringskjeden man spiser desto mindre forurenset (av giftstoffer) er maten.
Behovet for klorofyll kan variere fra person til person, og særlig hvis det brukes mot spesielle sykdommer. Det er best å begynne med de minste anbefalte dosene, og øke dem etter behov. Ta supermaten sammen med rikelig med væske og helst før måltider. En ideell dosering fører til økt energi og mindre sug etter søtsaker og annen mat.
Mildt fordøylsesbesvær og svak hodepine kan tyde på en positiv forbigående utrensningsreaksjon og at doseringen er for høy. Hvis dette oppstår, ta mindre i et par uker, f.eks. 1/5 eller en 1/10 del av standard dosering. Dersom doseringen senere, kan økes til det samme nivå uten reaksjoner, har du passe dose. Jo mer belastet en person er med gift- og avfallsstoffer, jo mindre bør doseringene være i begynnelsen. Klorofyll demper appetitten.
Gress
De fleste får i seg for lite grønt og får dermed ikke i seg nok fytokjemikalier fra planter. Fytokjemikalier har vist seg å hindre kreftutvikling, alkalisere kroppen, styrke immunforsvaret, regulere kolesterolet, fremme sårheling og forebygge sykdom. I tillegg inneholder de store mengder med klorofyll, viktige vitaminer og mineraler, aminosyrer og anti-oksidanter som bl.a. superoksid dismutase. De ulike gresstypene har til felles at de er svært næringsrike og inneholder mange av de samme stoffene. Det er likevel individuelle forskjeller og de virker ulikt på kroppen. Det er derfor lurt å enten kjøpe ferdige gressblandinger eller lage din egen blanding ved å kjøpe enkeltprodukter. Av individuelle forskjeller har hvetegress mest klorofyll, hele 70 % er rent klorofyll. Hvetegress inneholder B-17 (omdiskutert krefthemmer) og et antioksiderende glykoprotein (P4D1) med betennelsesdempende effekt. Kamut hvetegress inneholder enda mer næring enn vanlig hvetegress og er en urgammel hvetesort fra Egypt. Den er ikke kryss fertilisert som andre hvetesorter. Byggress inneholder også sterke betennelseshemmende virkestoffer. Alfafa er rikeste kilden til sporelementer på land.
Gjør det enkelt å sikre det daglige inntaket av grønt ved å spise gress i enten kapsel eller pulverform. Gresspulver er umiddelbart lufttørket for å bevare alle enzymer og næringsstoffer. Gress innholder verken gluten eller gliadin, men har du Cøliaki eller er svært sensitiv til gluten, kan du reagere dersom gresset er kontaminert av glutenkilder. Gresspulver smaker godt og kan blandes i vann, smoothies og i juice. Det kan til og med brukes som naturlig fargetilsetning i glasur og iskrem. Det er anbefalt å innta 1-2 teskjeer grønt pulver 1-3 ganger om dagen til frokost eller som mellommåltid på tom mage.
Hvetegress kan enten spires fra vinterhvete og Kamut hvetekorn eller inntas i tørket pulverform. Fersk juice inneholder flere næringsstoffer enn tørket pulver, men pulver fungerer fint i en travel hverdag. Fersk hvetegress juice anbefales ved hvetegressterapi
Alger
Om Chlorella
Næringsstoffer:
- Chlorella inneholder mye vitaminer, klorofyll og mineraler
- Rik på proteiner, opptil 64 %
- Rikt innhold av nukleinsyrer (RNA/DNA). Nukleinsyre er sentralt i cellenes fornyelse, vekst og reparasjoner av ødelagte celler. Forekomsten av nukleinsyre avtar med alderen, og mangel, fører til for tidlig aldring og svekket immunitet. Nukleinsyre reduseres også ved manglende aktivitet, stress, forurensing og dårlig kosthold
- Fettsyrer. Ca. 20% av disse fettsyrene har en rensende effekt på blodårene, og er kanskje en av grunnene til at chlorella har vist seg effektiv i å redusere kolesterol og motvirke åreforkalkning
- Chlorella inneholder mange cellevegger
Hva Chlorella er kjent for:
- Balansere, reparere og re-aktivere kroppens egen evne til selvhelbredelse
- Bestanddelene i celleveggene, binder tungmetaller, plantevernmidler og kreftfremkallende stoffer som PCB, og fører de ut av kroppen
- Celleveggene inneholder også stoffer som som er funnet i bakterier. Disse gir immunitet og beskytter mot mutasjoner
- Chlorella er kjent for å ha vekstsfremmende stoffer som virker positivt ved skader og sykdommer som overvekst av virus og sopp, AIDS, blodsukkerfostyrrelse, Alzheimers, manisk depressive isjias, slag, multiple sklerose, nervøsitet og andre forstyrrelser av nervesystemet. Chlorella fremmer normal vekst i kroppen, og øker ikke vekst av svulster.
- Chlorella har mange av de samme egenskapene som spirulina, men inneholder mindre protein og kun små mengder betakaroten, men mer enn det dobbelte av nukleinsyre og klorofyll.Det er 12 ganger mer jern i chlorella enn i spirulina og mer B-12 vitamin enn i okselever. Bruken av Chlorella er lignende som for spirulina, men Chlorella er mest styrkende og rensende på kroppen. Chlorella inneholder et større innhold av fettsyrer enn spirulina.
Bruk:
I motsetning til gress, er alger vanligvis vonde på smak og enklest å ta i tablettform eller i smoothie. Det anbefales 2-3 gram per dag og 6-12 gram per dag ved perioder med stress eller ved sykdommer.
Om Spirulina
Næringsstoffer:
- Tilnærmet komplett sammensetning av næring. Spirulina inneholder store mengder lettomsettelig protein(opp mot 69 %)
- Inneholder ekstremt store mengder av antioksidanten og enzymet, superoksid dismutase (SOD). - Inneholder klorofyll, vitaminer, særlig B-12 og mineraler.
- Rik på det blå fargepigmentet phycocyanin, en betennelesdempende antioksidant, som har vist seg i noen studier å stimulere produksjon av røde blodlegemer og hindre dannelse av kreftcellekolonier.
- Inneholder også mye betakarotener som styrker huden og gir økt toleranse for soleksponering.
Kjent for:
- Gir rask energieffekt
- Har en avgiftende effekt på lever og nyrer og renser blodårene
- Fremmer en god bakterieflora i tarmsystemet
- Demper veksten av sopp, bakterier og gjæring.
- Spirulina brukes i behandling av blodmangel, gulsot, diabetes, bulemi, underernæring og kroniske hudproblemer, alvorlige leverskader som følge av alkoholmisbruk, underernæring, og langvarig rus- og medikamentbruk.
- Spirulina har vist seg å beskytte nyrene fra skadevirkningene som kan oppstå fra medikamentbruk.
Forsøk blant personer med utmattelsessyndrom, eller ME, har også vist at en kombinasjon med Chlorella gir særdeles god effekt ved inntak av 10g. Spirulina og 6g. Chlorella per dag. Derfor foretrekker mange kunder en kombinasjon, heller enn å velge det ene eller andre.
Ved daglig å spise 10-15 gram av denne form for protein blir kroppen vanligvis tilfreds og krever mindre animalsk protein og sukker.
Dosering:
Anbefalt vedlikeholdsdosering er 3 g. tilsvarende 1 toppet teskje per dag. For barn vil det være naturlig å dosere i forhold til kroppsvekt. Større mengder er imidlertid ikke giftig. Idrettsutøvere og andre med større behov kan ta opp til 20 gram tre ganger om dagen.
Kakao
Næringstoffer i kakao:
Kakao er muligens er den mest komplekse matvaren på jorden. Foruten å inneholde vann, protein, fett, karbohydrater, fiber, jern, kalsium, magnesium, B-vitaminer, vitamin C og E og 300 andre identifiserbare kjemiske komponenter, inneholder det opptil 1200 kjemiske stoffer. Kakao bønner inneholder også Tryptofan, Anandamid, Dopamin, Phenylethylamine (PEA) og Monoaminoksidase hemmere (MAO). Kakao bønner har den høyeste antioksidantkonsentrasjonen av noe mat.
Kakao er kjent for:
- Å lindre lett nedtrykthet og skape en følelse av glede og velvære.
- Å hjelpe kroppen til å bli mere alkalisk i motsetning til mye av den prosesserte maten som dessverre har blitt så vanlig i vår tid.
- Studier av Kuna-indianerne som har et svært høyt konsum av kakao, har vist at disse er tilnærmet fri for høyt blodtrykk også i høy alder.
- Mange av stoffene i kakaobønnene kan bidra til å redusere symptomene og risikoen for hjerte/karsykdommer, redusere smerter og gi økt muskelkraft .
- Nyere studier indikerer at det å gni kakaosmør på huden kan lindre stress, booste immunforsvaret og forhindre kreft. Dette fordi kakaosmøret inneholder store mengder med CMP. Det er også studier som peker imot at CMP forebygger hjerte- og karsykdommer og lindrer giktrelaterte symptomer
Superbær
Superbær har til felles at de er:
- Anti-bakterielle
- Eksepsjonelt innholdsrike på antioksidanter som virker bremsende på aldringsprosessen, beskytter mot frie radikaler og forynger kroppen.
- Eksepsjonelt innholdsrike på viktige vitaminer og mineraler.
- Rike på fiber som holder tarmsystemet i gang og virker prebiotisk dvs. som gir næring til de gode tarmbakteriene og dermed oppretholder en god tarmflora.
Proteinkilder fra planter
Hamp
Hampfrø inneholder 8 av 9 essensielle aminosyrer som kroppen er avhengig å få tilført gjennom mat. Videre inneholder frøene mye protein. Frøene er den rikeste kilden til omega-3 blandt frøsortene. De inneholde også GLA (gammalinolensyre) som er viktig for hjernefunksjonen. Hamp inneholder ikke virkestoffer som fører til rus som i f.eks Cannabis.
Kjent for:
- Redusere kolesterolet
- Virke mot tarm parasitter
- Betennelseshemmende og antiseptisk
- Virke lindrende på atopisk eksem
- Øke blodsirkulasjonen
- Blodsukkerregulerende, inneholder mye fiber, protein og sunne fettsyrer
Bruk:
Hampmel inneholder hele hampfrøet, også skallet som har mye fiber og mineraler. Hampmelet kan erstatte 15 prosent av melet i bakverk. Det er 48 prosent protein i hampmel og 30 % i avskallede frø. Avskallede hampfrø er best på smak og gir en kremaktig konsistens i smoothies. Det er også godt som strø.
Fett og oljer
Omega-3 kilder - vegetabilske
Omega-3 er essensielt og kroppen er avhengig av tilførsel utenifra. Vegetabilske omega-3 kilder inneholder kun alfalinolensyre og ikke EPA og DHA. Kroppen omdanner ca. 10-20 prosent av alfalinolensyren til DHA og EPA. Fiskeolje derimot inneholder ferdig omdannet DHA og EPA, men inneholder også mer giftstoffer fra havet fordi fisk er høyere i næringskjeden enn linfrø. Det finnes ingen øvre maksimumsgrense på omega-3 inntak. Omega-3 fettsyrer er sensitive på varme og oksygen og må ikke varmes opp.
Kjent for:
- Forebygger hjerte-karsykdommer og fjerner avleiringer i blodårene
- Regulerer kolesterolet og blodtrykket
- Har vist seg gunstig ved depresjoner
- Viktig for god hukommelse og generell kognitiv funksjon
- Imunnstyrkende og betennelseshemmende
Naturlige tilsetning
-
Steviabok - Det sunne sukkeret - Oppskrifter på Norsk!
Vanlig pris: kr 171,00
Tilbudspris kr 40,00 spar 77%