Detaljer
Rå, økologiske og avskallede hampfrø er en populær og sunn matvare som er svært rik på næringsstoffer som de viktige essensielle omegafettsyrene. De inneholder et ideelt forhold mellom omega 3 og 6 (på ca 3 til 1). I tillegg inneholder de aminosyrer og mineraler. Om lag 35 prosent av innholdet i hampfrø er olje. Hampfrøolje inneholder 80 % essensielle fettsyrer. Våre hampfrø inneholder alle 20 aminosyrene, inkludert alle de essensielle (dvs de vi må ha tilført gjennom kosten). Proteininnholdet i hampfrø er slik at det kan brukes av kroppen i rå tilstand. Hampfrø passer spesielt bra til mennesker med lavt inntak av essensielle fettsyrer. Hampfrø er de eneste spiselige frø med gamma-linolensyre (GLA). Frøene er også en svært god kilde til protein. Hampfrø inneholder også antioksidanter som kan bidra til å bl.a. hjelpe kroppen med å bevare sin vitalitet. Hampfrøene er også fulle av enzymer som kan bidra til å assistere fordøyelsen vår.
Våre askallede hampfrøene er av mat-hamp varianten som utgjør 99% av alle hampsorter. Hamp er en hardfør plante som er så lett å få til å trives at man ikke trenger sprøytemidler for å dyrke den.
Vi anbefaler også vårt hampproteinpulver og hampfrøolje som du kan se i relaterte varer lenger ned.
NØKKELEGENSKAPER
Rå, økologiske Hampfrø
Dyrket uten sprøytemidler
Perfekt balanse mellom omega fettsyrene 3,6 og 9
Naturlig rik på aminosyrer og mineraler.
God kilde til protein og kostfiber
Kan bidra til å styrke immunforsvaret
Kan bidra til å støtte og styrke fordøyelsen
Kan bidra til å redusere inflammasjon
ANBEFALES FOR
Hampfrø kan spesielt være gunstig for de ikke får i seg nok av de viktige omega-fettsyrene i kostholdet. Omega 3,6 og 9 er essensielle fettsyrer, dvs, de som kroppen ikke lager selv og derfor må tilføres gjennom kostholdet vårt.
Egner seg godt til vegetarianere, veganere
BRUKES FOR
Hampfrø kan være naturens mest balansert olje for menneskelig ernæring (3:1 forhold av Omega 3 og Omega 6), den perfekte balansen mellom Omega 3, 6 og 9, for å matche kroppens behov. De er lett fordøyelige og har god biotilgjengelighet, dvs at kroppen tar den lett opp og klarer å nyttiggjøre seg alle næringsstoffene i Hampfrø. Essensielle fettsyrer kan være avgjørende for menneskers helse. Kroppen er ikke i stand til å produsere dem selv, så den eneste måten vi kan sikre at vi får det vi trenger er å inkludere dem i kostholdet vårt.
Hampfrø kan også være spesielt gunstig for næring av hud, hjerne og ledd.
ANBEFALT DAGLIG DOSERING OG BRUK
Vanlig dosering er en kopp i uka eller 2-3 spiseskjeer et par ganger i uka.
Dryss gjerne hampfrø over salaten, iskremen, frokostblandinger, yoghurt, bland i smoothies, bruk i kaker og rå sjokolade eller spis en håndfull rett fra boksen. Mulighetene er nesten endeløse. Bør ikke varmes opp da næringsinnholdet vil reduseres drastiskt
Forslag til hvordan du kan bruke hampfrø og hampolje i det daglige:
Bland 1 spiseskje i smoothies
Legg til i salater, granola, musli, havregrøt, yogurt etc.
Bland inn i bakverk som muffins, brød, cookies, granola plater
Bruk hampfrø istedet for pinjenøtter i i pesto
Strø hampfrø eller tilsett hampolje over pasta, kornblandinger, supper
Bruk hampolje eller hampfrø smurt på toast, cookies eller lignende
Lag en grøt av chiafrø, solsikkefrø, kokosmelk og hampfrø. La den stå og svelle en stund før du spiser den
Det finnes mange flere bruksområder som passer ypperlig
LITT HISTORIE OM HAMP, OFTE OMTALT SOM VERDENS VIKTIGSTE PLANTE
På grunn av ulike dyrkningsmåter og stor utbredelse er det mange varianter av Hempplanten. Det finnes flere varianter, men det er vanskelig å skille dem i forskjellige arter.
Cannabis sativa, Cannabis sativa subsp. sativa, er en av verdens raskest voksende planter; enkelte eksemplarer av arten kan bli opptil 18 meter høye. Det er en toårig plante, men lever ofte bare i ett år. Plantens bruksområder inkluderer tauverk, tekstiler, og som erstatning for trær i papirindustrien.
Hamp er en svært gammel kulturplante med et stort antall bruksområder. Plantefibrene har vært brukt til framstilling av bl.a. tauverk, tekstiler og papir, frøene som for og til framstilling av olje, mens blomster og blader har vært brukt som naturmiddel og i religiøse ritualer.
På det som i dag er Taiwan har bruk av planten til tau blitt dokumentert ti tusen år tilbake i tid. Arkeologiske funn viser at bruken av hampefibre har vært etablert i Kina før år 4000 f.Kr. Hampefrø har også lenge vært utnyttet. Hamp har mange steder vært brukt som naturmiddel. Hampens euforiserende virkninger har vært utnyttet i religiøse ritualer, blant annet innen hinduisme, zoroastrisme og antagelig også benyttet av enkelte sjamaner.
Hamp er omtalt i den eldste kjente farmakopé, Pe'n-ts'ao Ching, som stammer fra gamle muntlige tradisjoner og i Ebers' papyrus som er fra det 1500-tallet f.Kr. Planter som er nevnt her er foruten hamp, opium, myrra, røkelse, aloe, timian, henna og en rekke andre.
I klassisk gresk tid er hamp omtalt av Herodot, Plinius den eldre, Dioskorides og andre forfattere. Den persiske herskeren Xerxes lot sin hær anlegge ei bru av hamp over Hellesponten da han angrep Hellas i år 480 f.Kr. Hampefibre har vært en viktig handelsvare i Romerriket. Et skip lastet med hampefibre, som sank utenfor Sicilia rundt år 300 f.Kr., på vei fra Afrika til Europa, ble funnet for få år siden.
I Europa er det funnet hampefrø i graver fra 500 f.Kr. Hamp finnes også i en lang rekke yngre graver. Også kvinnene i Oseberggraven fikk hampefrø med seg da de ble gravlagt rundt år 850 e.Kr. Et funn i Åseral datert til mellom år 650-800, viser også at hamp ble dyrket i Norge. Bruken var antagelig til tekstiler, bl.a. seil.
I seilskutetida var hamp en viktig strategisk vare. Til rigg og seil på et stort skip trengtes mange kilometer med hampetau. Myndighetene i blant annet Danmark-Norge og England påla mange steder bøndene å dyrke hamp til flåten. I Norge oppsto det stor mangel på hamp under Napoleonskrigene, da engelske skip blokkerte kysten av Sør-Norge. Driftige kjøpmenn hentet derfor hamp og andre varer sjøveien fra Arkhangelsk.
Bruken av hampetau avtok raskt på 1900-tallet ettersom seilskutene ble erstattet av motordrevne fartøyer, og siden hampefibrene ble erstattet av kunstfibre i repslageriene.
NÆRINGSINNHOLD
Næringinnhold per 100 gram
Energi 2143 kJ/ 514 kcal
Fett 41 g
hvorav mettet 4 g
Karbohydrat 7,6 g
hvorav sukkerarter 23,7 g
Protein 9,3 g
Salt 0,12 g
Fiber 1,4 g
enumettet fett 5,2 g
flerumettet 31,9 g
ALA (omega-3) 7,4 g
omega-6 23 g
GLA 1,4 g
Ca 30-35% av vekten av hampfrø er en spiselig olje som inneholder ca 80% essensielle fettsyrer (EFA), dvs. linolsyre, omega-6 (LA, 55%), alfa-linolensyre, omega-3 (ALA, 22%), i tillegg til gamma-linolensyre, omega-6 (GLA, 1-4%) og stearidonsyre, omega-3 (SDA, 0-2%).
FORSIKTIGHETSREGLER
Oppbevares tørt, mørkt, kjølig og utilgjengelig for barn.
Oppskrift på basilikum-pesto med hampfrø
1 mål basilikumblader (eller persille, ruccula eller en annen plante du liker)
1/2 mål cashew nøtter kjørt i blender tilsatt noen spiseskjeer sitronsaft
1/4 mål hampolje
1/2 mål avskallet hampfrø
Kjør basilikum, cashewnøtter, hampolje i blender til den er passelig glatt
Tilsett hampfrøene og server med friske grønnsaker, avokado og hakkede nøtter.
Tilleggsinformasjon
Merke | Grateful Nature |
---|---|
Avansert filter | Økologisk, Vegan, RAW food, Glutenfritt, Bønner & frø |
Nettovekt | 0.5 |
Produsert i land | Storbritannia |
Best før dato | 1. apr. 2021 |