Salt er vel kanskje det mest brukte krydderet i hele verden, i hvert fall et av de mest brukte. Det er også et av de krydder som skaper mest ubalanser i kroppen. Når du spiser raffinert salt, eller salt som er tilsatt andre stoffer og eller blekemidler, utsetter du kroppen for store konsentrasjoner av feil type mineraler. Hvis du allerede har mineralmangel, noe de fleste av oss har, vil det kunne skape store ubalanser og kroppen vil etterhvert kunne få plagsomme symptomer og utvikle livsstilsykdommer. En enad mer alvorlig problemstilling for kroppen er når du kombinerer feil type salt med matvarer som er vanskelige å førdøye, da vil konsekvensene bli enda verre en hvis du spiser relativt sunt, men spiser feil type salt.
Salt er også viktig for at kroppen skal kunne holde seg sunn og frisk. Hvis du svetter, trener regelmessig og har god sirkulasjon i kroppen, vil det bare være bra for deg å spise litt salt hver dag, så lenge det ikke er raffinert eller tilsatt noen belastende stoffer. Mengde salt som trengs hver dag varierer veldig fra person til person, det beste du kan gjøre er å kjenne etter og ikke overdrive saltinntaket.
Når det kommer til sunne typer salt vil jeg anbefale Himalaya salt der man ikke har brukt dynamitt under selve utvinningen. Du kan også bruke ubleket, uraffinert, havssalt, bare for å nevne noen sunne varianter. Disse salttyper inneholder ikke bare natriumklorid uten de inneholder også andre mineraler og spormineraler i tillegg. Men husk at det likevel er mesteparten natriumklorid i både Himalaya salt og havssalt.
Selv spiser jeg både havssalt og Himalaya salt, men jeg har helt klart en saltfavoritt. Det er urtesaltet Herbamare eller Trocomare, begge innholder både urter og uraffinert havssalt og jeg bruker dem daglig i min matlaging.
Som mange av dere vet er jeg veldig glad i uttrykket, det enkle er ofte det beste, det vil dukke opp flere ganger her på bloggen fremover. Jeg mener at mye av den beste maten jeg har spist opp gjennom årene er enkel mat med gode råvarer.
Et godt eksempel på Det Enkle Er Ofte Det Beste, er mitt favorittmellomåltid, avokado med urtesalt.
Det går sjelden en dag jeg ikke spiser dette og jeg går visst aldri lei heller.
En annen rett jeg spiser ofte til salater eller mellommåltid er Hummus. Jeg har laget mine egne varianter av hummus og tenkte dele to av mine Hummus oppskrifter i dag.
Saras Hummus:
2 dl Kokte Kikerter
3/4-1 dl Extra Virgin Olivenolje
1 dl Cashewsmør
1 Fersk Hvitløksfedd
Litt Himalayasalt
Sjalottløk
1/2 ts Lønnesirup
Finhakket Persille
Jeg bløtlegger mine kikerter over natten før jeg koker dem i ca 40 minutter eller til de er møre. Så surrer jeg litt finhakket sjalottløk i stekepanne med kokosolje og tilsetter kikertene etterhvert. Jeg syns det blir litt mer smak når jeg gjør det på denne måten. Deretter heller jeg alle ingrediensene unntatt persille i en bolle og moser alt med en stavmikser til blandingen har fått den konsistens jeg ønsker. Som regel tilsetter jeg litt mer olivenolje og noen ganger litt lettstekt spinat. Til slutt topper jeg det hele med litt sorte oliven, finhakket persille og chilliflak.
Jeg har også laget en rå variant for de som foretrekker å spise Raw Food.
Saras Raw Hummus
2 dl Nyspirede Kikerter
3/4 dl Olivenolje
2 ss Mandelsmør
1 ts Lecithin
2 ss Tørket Gressløk
1 Fersk Hvitløksfedd
1 ts Hvit Miso
1 ts Tamari
Litt Herbamare Urtesalt
1/2 ts Lønnesirup
1/2-1 dl Fint Revet Gulrot
Jeg bløtlegger mine kikerter og bytter vann ofte helt til de begynner å få en liten hale. Det tar ca 2 døgn, etter min erfaring. Jeg lar vannet renne av ertene godt, så moser jeg dem med stavmikser sammen med alle ingredienser, unntatt gulrøten, til jeg får den konsistens jeg ønsker. Til slutt rører jeg inn gulroten og topper hummusen med litt friske urter og eller chilli.
Ønsker alle en fortsatt fin uke,
Sara