Vi har alle opplevd inflammasjon. Bare tenk på den forstuede, hovne ankelen, kuttet i fingeren, eller den grusomme forkjølelsen. Inflammasjon gjør seg bemerket på en heller høylytt og distinkt måte; den gjør vondt, den kan være hoven og varm når du tar på den. Dette er akutt inflammasjonen, og den er en helsenyttig og nødvendig del av vårt immunforsvar.
Men, når inflammasjon ikke helbreder, men i stedet fortsetter å spy ut små doser med inflammatoriske sammensetninger, blir den en kronisk eller stille inflammasjon. Denne kontinuerlige prosessen er kjerneårsaken til sykdom, raskere aldring og vektøkning. Et kraftfullt verktøy for å få bukt med inflammasjon kommer ikke fra apoteket, men fra helsekost- og dagligvarebutikken.
Her kommer 11 måter som gjør at du uoppmerksomt forårsaker inflammasjon i kroppen:
1. Du drikker ikke nok vann.
Når cellene blir frarøvet dette essensielle næringsstoffet, bremses de cellulære funksjonene, næringsstoffene blir ikke levert skikkelig og forbrenningen bremses. Dette kan gå utover samtlige organer i kroppen, fra hjertet ditt til huden din. Får du ikke i deg nok vann kan det resultere i alvorlige helsetilstander, sammen med utmattelse, tåkete tanker, hodepine, leddsmerter, sult, sukkersug, vektøkning og mye mer. Gjør det til en vane å drikke en god slurk vann omlag hvert kvarter.
2. Du spiser feil type korn.
Velg helkorn som ikke har blitt strippet for fibre og næringsstoffer. Styr unna korn som er raffinerte og merket som ”hvete” og ”hvetemel”, og som lager en inflammatorisk respons identisk med den sukker gir. Prøv heller å bruke hele korn, som hele gryn, brun ris, quinoa eller andre alternativer.
3. Du drikker lettbrus.
Lettbrus inneholder kunstige, laboratorielagde søtningsmidler som kan føre til en økt insulinrespons som videre kan trigge vektøkning, diabetes type 2 og andre inflammatoriske helsetilstander. Gjør en lett utskiftning: velg sprudlende vann smakt til med frukt eller agurk, eller brus søtet med naturlig stevia.
4. Du spiser prosessert mat.
Prosessert mat gir inflammasjon og er en av grunnene til at mange er overvektige og/eller syke. Alle land som har tatt til seg kosthold basert på mye prosessert mat har blitt usunne. Prosessert mat, som fast food og søppelmat, er laget for å være svært ”givende” og lett å forspise seg på. Vær på vakt!
5. Du spiser sukker regelmessig.
Sukker tar førsteplassen i å være inflammatorisk. Sukker og dens nære slektning, høy fruktose maissirup, er to av de mange søte ”forbryterne” som kan ha seriøse inflammatoriske helsekonsekvenser, inkludert hjertesykdom, diabetes, ekstrem overvekt, kreft og framskyndet aldring av huden.
6. Du spiser lite fermentert mat.
Fermentert mat, som yoghurt og surkål, hjelper til med å skape en overflod av sunne tarmbakterier som kjemper mot inflammasjon. Fermentert mat booster også immunforsvaret og hjelper deg med å gå ned i vekt.
7. Du får ikke i deg nok bladgrønnsaker.
Mørkegrønne bladgrønnsaker, som spinat, kål, brokkoli, bladbete og knutekål, er fullstappet med anti-inflammatoriske næringsstoffer som reverserer inflammasjon i kroppen.
8. Du får i deg for lite Omega-3-fettsyrer (og for mye Omega-6-fettsyrer)
Omega-3-fettsyrer hjelper til med å effektivisere reverseringen av inflammasjon. Det er dessverre en ubalanse mellom Omega-3-fettsyrer og Omega-6-fettsyrer i dagens ”normale” kosthold. Begge typene fett er essensielle for en optimal helse og kan bare fås gjennom kostholdet, men de fleste av oss burde velge å spise mer Omega-3 og mindre Omega-6. Gode Omega-3-kilder er villaks, sardiner, valnøtter, linfrø og fiskeoljer.
9. Du bruker ikke de riktige oljene når du steker.
Bytt ut inflammatoriske stekeoljer, som vegetabilske oljer, rapsolje, soyaolje og maisolje. De har et veldig høyt Omega-6-innhold og et veldig lavt Omega-3-innhold, noe som fremmer inflammasjon. Bruk i stedet anti-inflammatoriske oljer, som olivenolje, macadamiaolje, kokosolje eller rød palmeolje.
10. Du trener ikke.
Når du ikke beveger kroppen din regelmessig kan det forårsake inflammasjon. Trening fremmer sunne cellefunksjoner og reduserer tegnene på inflammasjon. Nesten alle former for trening som får pulsen til å stige teller, som kjapp gange, tennis, å klippe gresset eller bare å stelle i hagen.
11. Du bærer på ekstra vekt.
Alle fettceller som er sprekkfulle med fett produserer sammensetninger som fremmer en ond sirkel med vektøkning og inflammasjon. Gå ned de ekstra kiloene og inflammasjonen din vil også minske.
Hannahs quinoafrokost - lett, rett, rent og sunt på 1-2-3!
- 1 dl. økologisk quinoa
- 2 dl. vann
- 1 ss. økologisk kirsebærsyltetøy
- 0,5 ts. økologisk vaniljepulver
- 0,5 ts. malt kanel
- (evnt. 1 ss. honning)
Tilbered quinoa som anvist på pakken, og bland inn resten av ingrediensene mot slutten av koketiden (når vannet nesten er kokt bort). Hvis du ønsker en søtere start på dagen, kan du ha litt honning på toppen. For en ennå raskere tilberedning, kan du lage quinoaen dagen i forveien og bare tilsette resten av ingrediensene mens du varmer den opp igjen.