Christina Slette Johnsen

19 Nov.

Kosthold

0

Aktiv Manuka honning er rå honning som er lagd av bier som spiser/pollinerer den usprøytede manuka busken som kun finnes på New Zealand.

 

Manuka honning inneholder en aktiv ingrediens(UMF=Unique Manuka Factor) som man ikke finner i andre honninger. Jo høyere UMF-verdi, jo sterkere og mer helbredende er manuka honningen. (Ofte byttes UMF ut med ordet “Active”, altså hvor aktiv/virkende honningen er).


UMF nivåene går fra 5+ til 30+. Jeg anbefaler en honning med UMF 10 eller høyere. 15+ og lavere brukes der hvor den generelle helsen er god. De sterkere Manukahonningene 16+, 20+ og 25+ brukes der hvor det er mer hardnakkede medisinske problemer.

 

Manuka honningens helsefordeler


Antibaktriell: Sykehus har brukt bandasjer dynket i manuka honning for å bekjempe betennelse og forhindre MRSA stepokokk infeksjon i sår. Honning hjelper sår å lege raskere. Hvis du vil behandle sår, tørr eller sprukken hud, bør du smøre honning direkte på området og legge på en steril bandasje. Krem med manuka kan også smøres på dyr med hudproblemer.


Kviser: Når du bruker honning på huden kan manuka bekjempe bakterier forbundet med acne. Når du spiser honningen kan den bekjempe bakterier i tarmsystemet som kan føre til kviser, samtidig som den balanserer tarmfloraen etter antibiotika kurer som man kan få mot acne. Manuka kan faktisk stoppe virus til å bli resistent mot antibiotika, les mer her .


Godt for magen: Å bruke manuka honning regelmessig kan forebygge og hjelpe mot tarmproblemer som ulcerative colitis og irritabel tarm. Som nevnt over hjelper det de “gode” bakteriene i tarmene og kvitter seg med de bakteriene man ikke ønsker.


Honningen er betennelsesdempene, noe som forklarer hvorfor det hjelper mot bla vondt i halsen og solbrenthet.


After-sun: Kan smøres på solbrent hud for å indre svie og sette i gang hudens reperasjonsjobb. Andre gode hjelpere er foressten aloe vera og yoghurt. Jeg anbefaler å røre inn litt honning i yoghurten og smøre på rød hud eller blemmer. Honningen brukes på brannoffer flere steder i Australia og New zealand, så prøv den gjerne om du brenner deg.


Halsvondt: Manuka motvirker mange bakterier som kan gi sår hals. Nyere forskning har også vist at honning har bedre hostedempende effekt enn reseptfri hostesaft. Når du kjenner det begynner å klø i halsen, ta en ts honning flere ganger om dagen. Vend honningen rundt i munnen før du svelger den, eller la den gli ned i halsen uten å svelge..


Energi: Studier viser at manuka er en bra kilde til energi takket være karbohydratene den inneholder, og den forbedrer prestasjonen til uthooldenhets atleter. Den hjelper kroppen med muskelreperasjon etter trening og hjelper å holde blodsukkeret oppe både under og etter trening. Jeg ser mange “treningsfanatikere” spiser riskaker. Jeg velger heller manuka honning som gjør mye godt for kroppen. 

 

Slik spiser du honning

  • Spis med skje. Enklere blir det ikke.
  • Hell over yoghurt, kesam eller frokostblandingen.
  • Dypp rabarbra i manuka honning.
  • Perfekt søtningsmiddel for raw foodister da manuka honningen er raw.
  • Søt varm drikke som te og kakao. Merk at manuka ikke bør brukes i kokende drikke da det kan ødelegge aktiviteten i honningen.
  • Rør inn i deilig grøt på tallerkenen.
  • Søt baksten med honning i stedet for sukker:

 

Honning har en høyere søtningsgrad enn sukker. du trenger altså mindre honning for å oppnå samme søtsmak enn om man bruker sukker. Honning inneholder i hovedsak glukose og fruktose, i tillegg til sukrose, maltose og melizitose. Innholdet av fruktose gjør at du får et jevnere og mer stabilt blodsukkerinnhold ved inntak av honning enn sukker.


Smak og slikt

 

Manuka er litt sterkere i smaken enn den honningen vi er vant til her hjemme. Den smaker rikere, mer aromatisk og litt mer jord og urter. Ja, den smaker litt mer medisinsk enn vanlig honning,kanskje fordi den nettopp er det? Fargen er også mørkere, litt mørk gyldenbrun som sirup. Konsistensen er noe tykkere. Mormoren min spiser bare Manuka etter jeg introduserte henne for denne typen honning. Hun liker de ekstra helsefordelene denne honningtypen har å by på. Mange liker dessuten den litt robuste smaken. Merk at smak og utseende kan variere i de ulike merkene.

 

Disse bør ikke bruke (noen type) honning

  • Allergiske reaksjoner: spesielt hos folk som er allergisk mot bier.
  • Pollenallergikere: Honning kan inneholde spor av pollen. Prøv deg frem eller kontakt lege og spør.
  • Honning bør IKKE gis til barn under 1 år. da honningen kan inneholde sporer av en bakterie, som kan formere seg i barnets tarm og utløse botulisme .
  • Veganere: mange veganere velger å unngå produkter som innebærer husdyrhold fullt og helt. Honning er dermed er per definisjon ikke vegansk. Andre ser på spising av honning som en gråsone, og spiser det til tross for at de er veganere eller andre veganere synes det er feil. det viktigste er hva som er rett for deg, din helse og moral. Bruk heller lønnesirup.
  • Manukahonning får du her.

.

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.