Energikuler er en smakfull og enkel måte å få i seg konsentrert næring og samtidig nyte livet. Urbefolkninger laget energikuler med base som bygg eller fett, med bær oghonning. Den ultimate overlevelsesmat som kan forresten oppbevares mange år. I Nord-Amerika er energisnacks kjent som «pemmican», mens i Asia er de kjent som «sampa». Med tiden har dette blitt perfeksjonert, og er fulle av god næring.
Disse kulene inneholder IKKE e-stoffer, raffinert sukker, farge, kunstig søtning, melk, gluten eller konserveringsmidler. Oppskriften kan også brukes som kakebunn eller andre former enn kuler, så her kan du være ekstra kreativ med ingrediensene for å lage dine prefererte kuler eller kaker.
Grunnoppskriften:
250 g cashewnøtter
500 g valnøtter
Miks først nøttene i food processor til så fin "pulverdeig" som du ønsker. Tilsett så dadler og andre ingredienser.
10-15 store medjool dadler
1 ts blandet stevia
1/2 ts vaniljepulver
1/2 ts kanel
1-3 ts rå kakao (valgfritt)
1-2 ts maca gir ekstra energi og karamellsmak (valgfritt)
Tilsettes gjerne flere ingredienser om du vil være kreativ.
Miks til det blir en tykk deig, som er enkel å forme med hendene. Prøv deg gjerne ut med mengde dadler for din ønsket tykkelse og konsistens. Pass på å ikke kjør food processoren for lenge da oljen i dadlene kan gjøre deigen for klissete.
Når du har laget grunnoppskriften er deigen klar og kan rulles slik de er eller rulles med pynt på utsiden. De er veldig gode med revet kokos, bipollen, kakaopulver eller sesamfrø.
Sett kulene gjerne i kjøleskapet noen minutter før servering for at de skal bli litt mer solide. Kulene kan også fryses og vil holde seg veldig lenge. En ypperlig festmat som gir både energi og næring. God fornøyelse!
Hvis du ikke har tid til å lage noe fra bunnen av har vi glutenfrie veganske blandinger her.