Altshop Info

13 Apr.

Kosthold

0

Kanel kommer fra barken av de eviggrønne trærne fra slekten Cinnamomum. Når kanel høstes, strippes barken av og blir soltørket. Etterhvert som kanelbarken tørker, krøller den seg og blir til de karakteristiske og velkjente kanelstengene. Hvis den ikke blir malt til pulver, blir den solgt som hel kanel eller kanelstenger.

 

Kanel var en gang en av de mest ettertraktede handelsvarene i verden. Dette krydderet har vært i bruk i flere tusen år som medisin, som et viktig middel i balsameringsprosessen, som et konserveringsmiddel for matvarer, og som en smakstilsetning som forsterker andre kryddere. De tidligste rapportene vi har om kanel daterer seg tilbake til oldtidens Egypt i 2000 f.Kr. Egypterne brukte både kanel og det relaterte krydderet, cassia, som viktige ingredienser i balsameringsprosessen. Kanel ble også brukt i Det gamle testamente som en ingrediens i salvelsesolje.


Europeerne var klar over at kanel ble fraktet med skip fra Rødehavet gjennom handelshavnene Egypt, men hvor det kom fra var et mysterium. Arabiske handelsmenn vevde forseggjorte og spennende historier om opprinnelsen til kanel, i et forsøk på å opprettholde sin handels monopol på dette dyrebare krydderet. Disse historiene bidro videre  til å rettferdiggjøre mangelen på kanel og til å opprettholde de skyhøye prisene.


Adelsmannen de Joinville trodde på disse fantasifulle historiene han ble fortalt om kanelens opprinnelse. Joinville fortalte sin konge i 1248 at kanel ble trukket opp med garn fra Nilens dype kilder, helt ytterst ute ved verdens ende.

 

En araber som het Herodot, kom til å tro at de mytiske Cinnamologus fuglene samlet kanelstenger fra et fjernt og ukjent land. Cinnamologus fuglene bygget sine reder så høyt til fjells at ingen kunne klatre opp til dem. Ifølge denne myten var det kun en måte å få tak i kanelen på, og det var å legge  store biter av oksekjøtt under disse reirene og vente på at fuglene kom for å hente dem. Når fuglene så samlet kjøttet i reiret, ville den økte vekten få reirene til å kollapse, slik at menneskene kunne samle kanelstenger ved foten av fjellet.


En annen vill og fantastisk kanel historie om dens opprinnelse, hevdet at kanel ble høstet i dype daler, ubønnhørlig bevoktet av kjempestore slanger.


En Romersk filosof, Plinius den eldre, mente at kanelen kom fra Etiopia. Kanel, resonnerte han, ble fraktet på flåter uten årer eller seil og drevet av “menneske alene og hans mot.”


Kriger og oppdagelsesreiser for kanelsen ære

Utforskning av den nye verden var først og fremst motivert av et ønske om å utvide krydderhandelen. På tidspunktet for Columbus’ ekspedisjon, var etterspørselen etter kanel på sitt høyeste. Det å utvide krydderhandelen var en av de viktigste årsakene til Columbus’ ekspedisjon. Columbus sendt tilbake det han trodde var kanel fra “den nye verden”. Det var ikke kanel, så ”Kanellandet” var altså enda ikke funnet.


Den europeiske innsatsen for å finne kilden til kanel kom til kort inntil i år 1518 da portugiserne fant kanel på øya Ceylon (nå kjent som Sri Lanka). Med nådeløs presisjon,  erobret portugiserne øyriket Kotto og gjorde befolkningen til slaver for å monopolisere kanel handelen.


Portugiserne opprettholdt kontroll over regionen i nærmere et århundre, inntil det okkuperte folket allierte seg med  nederlenderne i 1638 for å kjempe om å overta kontrollen . Deres felles innsats var vellykket, og de eliminerte portugisisk kontroll over regionen. Nederlenderne mente imidlertid at øyriket nå sto i stor takknemlighetsgjeld til dem fordi de hadde befridd dem fra portugiserne. Resultatet var at det lille øyriket gikk fra en undertrykker til en annen. Nederlenderne hadde kanelmonopol de neste 150 årene.


Da britene senere erobret Ceylon i 1784 hadde man allerede begynt å dyrke kanel i andre deler av verden, og innen år 1800 var det ikke lenger den sjeldne og dyrebare varen den en gang var.


De forskjellige typer kanel

Det finnes hundrevis av forskjellige typer kanel, men det er bare fire varianter som brukes til kommersielle formål. Den eneste som er anerkjent som “ekte kanel” er Ceylon kanel. Dette er den  varianten som i mange andre land refereres til som kanel. De fleste andre variantene er kjent som Cassia.


Andre kanel varianter, som er mye mer vanlig i Nord-Amerika, er lettere å produsere og rimeligere enn Ceylon kanel. Cassia (kinesisk) kanel, Saigon kanel, og Korintje blir vanligvis  kalt Cassia kanel, selv om de alle veldig forskjellige.  Hver av disse tre nært beslektede krydderene er mye sterkere og har en mer utpreget bitter smak enn Ceylon kanel.


I Nord-Amerika er den kanelen som selges i butikkene som “kanel”, vanligvis Korintje kanel eller Cassia (Tung Hing).



Ceylon Kanel

Ceylon kanel dyrkes på Sri Lanka, Madagaskar, Brasil, India og Karibia. Denne variasjonen er den mest populære kanelen i store deler av Europa, Latin-Amerika, Mexico, Midtøsten, Nord-Afrika og Sør-Asia. Indiske karriretter og “ørken oppskrifter” fra Nord Afrika krever  den lettere kanel varianten, som er Ceylon kanel. Ceylon er den som har den søteste og mildeste  smaken og har den lyseste fargen. Den er også tre til fire ganger dyrere enn de andre variantene.

 

Ceylon kanel har mindre kumarin enn de andre variantene, og blir ofte anbefalt til fordel for de andre typene. Det alternative helse samfunnet og også mange konvensjonelle leger vil anbefale Ceylon kanel fordi kumarin kan forårsake leverskade i høye doser (mer om dette nedenfor).


Cassia kanel (kinesisk kanel)

Det kan virke litt forvirrende her siden alle tre ikke-Ceylon variantene  ofte blir referert til som Cassia kanel, mens den kinesiske kanelen også blir referert til som Cassia kanel. Med andre ord kan Cassia kanel henvise til kinesisk kanel eller det kan referere til en av de andre ikke-Ceylon kanel sortene: Saigon kanel eller Korintje kanel.

I dag blir Tung Hing, den kinesiske kanel hovedsakelig dyrket i Kina, Sri Lanka og Vietnam. Denne sorten er krydret, bitter og veldig intens.


Saigon kanel

Kjent som vietnamesisk kanel eller vietnamesisk Cassia. Det vitenskapelige navnet til Saigon kanel er Cinnamomum Loureiroi. Det kommer fra en eviggrønt tre som kun vokser i Sørøst-Asia. Saigon kanel er nært knyttet til kinesisk kanel. Saigon kanel inneholder rundt 1-5% eterisk olje og har 25% cinnamaldehyde innhold i den eteriske oljen. Den har altså det høyeste innhold av cinnamaldehyde av alle kanel artene.

 

Saigon kanel er ganske lik Tung Hing, men med en mer uttalt og kompleks aroma. I vietnamesisk mat, er Saigon kanel en viktig ingrediens i mange retter, inkludert pho, den velkjente vietnamesiske noodle suppen.


Det høye innholdet av eteriske oljer gir Saigon kanel en veldig sterk og robust smak som gjør at den er ideell for matlaging, og til bruk i sauser.


Korintje kanel

Den velduftende Korintje kanelen er like så intens og krydret som kinesisk kanel, men den er også litt ” jevnere” i smaken. Korintje kanel fra Indonesia står for det meste av kanel importen til USA. Den mangler dybden til den kinesisk kanelen,og smaken er mykere. Korintje kanel er et vanlig valg for kommersielle bakerier i Nord-Amerika på grunn av sin gode smak og  lavere kostnader.


Kanel, Kumarin og leverskader

Fordelene til Ceylon kanel blir markedsført som overlegne i forhold til de mindre kostbare Cassia kanel typene, først og fremst  på grunn av dens ultra lave nivåer av det kjemiske stoffet kumarin. Dette er en blodfortynnende stoff som er giftig for leveren, og utbredt i mye høyere nivåer i de tre Cassia krydderene.


Når det gjelder smakstilsetning i mat, kan man teste ut alle variantene og finne ut hva som fungerer best i de forskjellige matrettene. Men hvis du ønsker å ta regelmessige og relativt store doser som et daglig kosttilskudd, kan det være fornuftig å holde seg til Ceylon kanel.


Det bør også sies at kanel i svært store doser vil gjøre deg syk. Sjekk ut kanel utfordringen; formålet er å filme seg selv mens man svelger en skje malt kanel på under 60 sekunder uten drikke noe:


Vi anbefaler det ikke. Kanel Utfordringen er litt risikabel. Hvis du tar kanel som et kosttilskudd i kapselform, er det vanligvis en god idé å ta det med mat, og det er ikke lurt å overdrive.


Kanelens helsemessige fordeler

Mens det er relativt store variasjoner i farge, smak og tekstur  mellom Ceylon, Cassia, Korintje, og Saigon kanel, så er de helsemessige forskjellene mindre.



Næringsstoffer

En teskje  kanel pulver har opp til 16% av den anbefalte daglige dosen (U.S.) for mangan, 5% av fiber, 3% av jern, og 3% av kalsium.


Kanel, Blod, og Betennelses reduksjon.


Kanel bidrar til å redusere uønskede blodplatepropper. Disse proppene kan resultere i utilstrekkelig blodsirkulasjon, og er et vanlig symptom på ulike sykdommer og generell dårlig helse. Kanel hemmer frigjøringen av arakidonsyre (en inflammatorisk fettsyre) og reduserer også dannelsen av denne syren. Kanel  fjerner også blod urenheter og bidrar til å forbedre blodsirkulasjonen på grunn av at den inneholder  en blodfortynnende forbindelse.



Kanel er et kraftig antimikrobielt krydder

Kanel er antibakteriell, soppdrepende, antiviral, og antiparasittisk.
Kanel kan også anvendes som et konserveringsmiddel for mat. Bare noen få dråper eterisk olje av kanel til ca en liter gulrot buljong hemmet veksten av den matbårne patogene Bacillus cereus bakterien i minst 60 dager i kjøleskapet. Bakteriene viste seg å blomstre uhemmet når kraften ble nedkjølt uten tilsetning av kanelolje.


Flere studier har vist at kanel er effektivt mot en rekke virus, inkludert men ikke begrenset til HIV, herpes, og adenovirus. Kanel kan også virke lovende selv mot kreft.



Kanel og Kreft

Studier har vist at kanel og kanelolje virker lovende, ved behandling av svulster, gastriske cancere, melanomer, leukemi, kreft i tykktarmen, og lymfe kreft.


Antioksidant

Kanel en kraftig antioksidant. I en studie som sammenlignet antioksidantaktivitet til 26 forskjellige typer krydder, ble kanel utropt som en klar vinner. Den slo til og med ut  “supermat” som hvitløk og oregano. I en annen studie ble kanel, anis, ingefær, lakris, mynte, muskat, vanilje, og kunstige konserveringsmidler testet opp mot hverandre for å se hvilke forbindelser som hindret oksidasjon mest effektivt. Mint kom først; kanel kom på andreplass.



Kanel, Blodsukker og Diabetes

Kanel stabiliserer blodsukkernivået, noe som kan hjelpe til med vekttap, og kan også forebygge, og til og med bidra til å reversere, diabetes og hypoglykemi. Kanel bremser faktisk hastigheten til magen når den tømmer seg etter måltider. Reduserer økningen i blodsukkeret etter et måltid. Kanel stimulerer også insulinreseptorer og hemmer et enzym som inaktiverer insulinreseptorer, mens det forbedrer muskelcellenes insulin-signalveier, noe som øker kroppens evne til å utnytte glukose.


En studie viste at Cassia kanel var nesten dobbelt så effektiv som den samme mengden Ceylon kanel for å kontrollere blodsukkeret. På den annen side, hvis du er bekymret for kumarin forbruk, kan du doble din dose med Ceylon kanel og allikevel ikke selv komme nær de høye kumarin nivåene som finnes i Cassia kanel. Den generelle konsensus er at ca  en 1/2  teskje kanel pr dag er effektivt for å normalisere blodsukkeret.



Reduksjon av LDL kolesterol og triglyserider

Studier har vist at regelmessig inntak av kanel er forbundet med en statistisk signifikant reduksjon i nivåene av LDL-kolesterol og triglyserider, mens det gir en økning i HDL-kolesterol (kjent som godt kolesterol).

En kontrollert studie ble gjort med 60 personer med type 2 diabetes. Den ene gruppen fikk kanel daglig, mens den andre gruppen fikk en placebo. Førti dager senere viste det seg at alle i kanel gruppen fikk redusert  blodsukkernivået med 18-29%; redusert triglyserider, ned med 23-30%; redusert LDL-kolesterol, redusert med 7-27%; og redusert total kolesterol, ned med 12-26%.  I placebogruppen så man ingen vesentlige endringer.



Kanel og hjernen

På folkemunne sies det at lukten av kanel kan kurere vinterdepresjoner. Ingen studier støtter dette, bortsett fra en interessant studie som viste at lukten av kanel reduserte irritabilitet ved bilkjøring.

Kanel øker aktiviteten i hjernen og fjerner nervøse spenninger og bedrer hukommelsestap. Forskere har bevist at kanel forbedrer kognitive evner som oppmerksomhet, virtuell anerkjennelse minne, arbeidsminne, og visuell-motorisk respons. Bare lukten eller smaken av kanel, kan stimulere kognitiv funksjon.

Kanel bruk kan forsinke virkningene av, og til og med reversere noen av effektene ved Alzheimers. I tillegg vet vi at noen foreldre bruker kanel til  sine barn med ADHD.



Forskjellige måter å bruke Kanel på

Når det gjelder de mange forskjellige bruksområder, så finnes det ulike eteriske oljer, utvunnet fra ulike deler av treet (ikke bare bark), og flere  ulike arter med kanel (som nevnt ovenfor) å velge mellom.



Kanelstang te:

5 kopper vann i en metallkjele eller en glasskanne
Tilsett en kanelstang (3 tommers lengde)
Kanelstangen bør kokes sakte, på lavest mulig varme. Den skal såvidt koke, nesten trekkes i 15 til 20 minutter.
La den hvile i 15 minutter.
Du kan varme den  opp før servering. Det gir litt over en kopp.



Forbedret Golden Milk Tea Oppskrift:

Dette er en ny vri på den gamle måten å oppleve fordelene ved gurkemeie. Ideelt sett bør man alltid bruke friske, økologiske krydderurter når de er tilgjengelige.

En kopp varm kokosmelk
1 ss fersk revet gurkemeie med skallet på
1 ts kanel
1 ts fersk revet ingefær med skallet på
En snev av svart pepper
Litt cayennepepper


Bland alt sammen og nyt det. Jeg foretrekker å drikke den varm. Da bare varmer du opp kokosmelken, men være forsiktig med de andre ingrediensene. Tilsett krydderet når kokosmelken er kjølig nok til å drikke. Det er for å bevare enzymer og andre skjøre mikronæringsstoffer som mister litt av virkningen når de varmebehandles.



Kanel og bruk i husholdningen, desinfiserer og fjerner vond lukt

Kanel har vist seg å være god til å drepe bakterier, inkludert, e-coli og salmonella. Kanel olje dreper i tillegg bakterier som skaper dårlig lukt.


Bland 10 dråper kanel eterisk olje i 2 kopper vann i en sprayflaske og bruke til å desinfisere benkeplater, vasker, skap, dørhåndtak, leker etc.


Bruk tre dråper kanel eterisk olje blandet med vann i en diffuser for å nøytralisere lukt i et stort rom i løpet av minutter, eller sett ut en eller flere skåler med lunkent vann og noen dråper kanel olje rundt omkring i huset. Lukter herlig.


Tenner og tannkjøtt helse

De antibakterielle egenskapene til kanel gjør at den fjerner skadelige bakterier uten å skade tennene eller tannkjøttet. Prøv å bruke kanel med hjemmelaget munnvann og i tannkrem oppskrifter. Prøv også olje trekking (oil pulling) med kokosolje og noen dråper kanel i.



Insektsmiddel

Eterisk olje fra kanel kan brukes for å behandle hodelus, og for å frastøte (eller drepe) maur, veggedyr, husstøvmidd, kakerlakker, og mygg.


Hudinfeksjoner, Fotsopp mm

Prøv kanel olje på  hud infeksjoner, inkludert fotsopp. Det er de antimikrobielle egenskapene gjør kort prosess ut av sopp.

 

Fordøyelse

Kanel er svært effektiv for å behandle fordøyelsesbesvær, kvalme, oppkast, urolig mage, diaré og flatulens (gassdannelse). Kanel fjerner overflødig luft fra magen og tarmene, fjerner surhet, drepe patogener og brukes for å stoppe diaré. Kanel avlaster irritabel tarm-syndrom, reduserer morgenkvalme, og blir ofte referert til som en fordøyelses tonic.


Menstruasjon

Kanel har vist seg å gi lindring fra menstruasjons ubehag og kramper.



Amming

Regelmessig inntak av kanel etter fødselen har vist seg å forsinke menstruasjon, spesielt når det kombineres med amming. Mange mener at kanel fremmer sunnere morsmelk også.



Massasje

Kanel er også en anti-inflammatorisk olje som er fin å kombinere med en god bærerolje (som feks kokos, castor eller mandelolje) for massasje, og også når den inntas, kan den bidra til å berolige og fjerne stivhet i muskler og ledd.


Sårtilheling

Kaneloljer virke  koagulerende for å stoppe blødninger og  dreper betennelsesskapende patogener, noe som hjelper helbredelsesprosessen.



KONKLUSJON


Hvis du har Kanel som har stått i skapet ditt i lange tider, kanskje flere år….ja, da er det nok på tide å kjøpe ny kanel. Gammel og “harsk” kanel har redusert smak og dårlig med helsemessige fordeler. Det kan være på tide å gå på kanel shopping.


Her finner du økologisk Ceylon kanel

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.