“I 10 år har dette formidable midlet vært ulovlig i Norge, dette har ledet til stort tap av informasjon og mange har glemt mulighetene dette produktet gir kroppen for egen helbredelse og velvære med alle sine fordeler. Nå er tiden inne for å utdanne folket igjen, jeg har skrevet denne artikkelen nå for å være med å relansere MSM i landet. Produktet jeg omtaler er det ENESTE som er godkjent av mattilsynet som næringstilskudd i Norge” - Kjetil Dreyer, grunnlegger av Altshop.no
Før jeg skriver videre vil jeg bemerke at dette ikke er mine personlige eller Altshop sine helsepåstander, men informasjon som er anerkjent av markedet.
Dette er hva MSM er kjent for i markedet og av brukerne:
- Restitusjon etter trening
- Mage/tarm Stressreduksjon
- Muskler og ledd
- Hud, hår og negle Betennelser
- Allergier Leddgikt og smerter
- Parasitt rens Hyperaktivitet Forstoppelse Rundorm
- Snorking
Veldig kort, hva er egentlig MSM?
MSM (Metylsulfonylmetan) eller (CH3)2SO2 er en naturlig og organisk svovelkilde. Det høres litt farlig ut med svovel, men jeg skal bryte det ned for deg i artikkelen slik at du får det forklart litt bedre. Det er viktig å forstå hvordan dette virker i kroppen din og at økologisk kvalitet og renhet er kritisk viktig her for at produktet skal være til hjelp for kroppen.
Det finnes de som mener at MSM er verdens viktigste kosttilskudd, kanskje ikke uten grunn det heller, svovel er et essensielt mineral og kan ikke dannes i kroppen, det må tilføres gjennom mat og drikke. Desverre er det ikke så enkelt som det høres ut, og kvaliteten og mengde av det man ofte får gjennom maten er ikke tilstrekkelig, eller direkte skadelig for kroppen.
Hva er Svovel og hvorfor trenger kroppen vår det?
Svovel er et av grunnstoffene og forekommer fritt i naturen, det er vært kjent og anerkjent i alle tider og brukt i folkemedisin og blant naturfolk så lenge i uminnelige tider. I sin rene form er det et lysegult luktfritt og lett bekkbart fast stoff som er oppløselig i vann.
Svovel kjenner kanskje til ved navn, men ikke ved virkning og nytteverdi for kroppen, det har ikke vært så mye snakk om det i forhold til ernæring.
Svovel lagres i form av glutation i kroppen vår. Glutation er en av de sterkeste antioksidantene vi kjenner. Glutation er vikig for regulering av oksidativt stress, det er et kjent anti-aldringsremedi, og er også kjent for å redusere betennelser og slitasjer.
I tillegg er svovel viktig for kollagen i våre bindevev, samt keratin, et byggestoff i hud, hår og negler. Det er viktig for nyttigjørelse av aminosyrer i kroppen vår.
Det er mye studier og forskning rundt dette naturlige grunnstoffet som hentyder at helsegevinstene er mange og betydelige ved jevnlig bruk.
Hva skjer om kroppen din mangler svovel?
Ofte får mennesker svovelmangel ved ensidig kosthold, vegetarianere som ikke spiser kjøtt må passe spesielt godt på dette, eldre som spiser lite er spesielt utsatt og bør også passe på å tilføre svovel i form av tilskudd til kosten. Svovel er en av de kritisk viktige mineralene vi trenger og en av de 77 mineralene kroppen trenger for å fungere optimalt, ja du hørte riktig, 77 ulike mineraler.
Normalt kosthold er i dag ikke nok fordi mye av maten vår er prosessert, homogenisert, pasteurisert og utsatt for ulike typer behandling for å vare lenger. Dette leder til at vitaminer og mineraler ødelegges og eller fjernes i prosessen. Mange får i seg for lite naturlig svovel.
TIPS! Jo mer gift du har i kroppen, jo tettere blodårene er, eller jo mer tilsøplet tarmene og tarmtottene dine er, jo dårligere tar kroppen opp næring. Det å rense og detoxe kroppen og tarmen er essensielt for optimalt opptak. Det går også å rense blodårene, selvom dette ikke enda er medisinsk anerkjent. Det kommer jeg tilbake til i en senere artikkel eventuelt. Slike ting er litt kontroversielt fordi det strider direkte med legevitenskapens doktriner og tro. Det er mange ting som er medisinsk umulig, men som er fullt mulig for en kropp med rett type ernæring. Slik informasjon har lenge vært hardt motarbeidet ifra farmasøytiske interesseorganisasjoner som legemiddelverk, LMI.no, lobbyorganisasjoner og skepsisnettverk, samt også mattilsyn. Så vi skal trå litt varsomt og underbygge det grundig før vi går ut med slike artikler som direkte strider med våre indoktrinerte trossystemer i forhold til sykdom, kropp, legemidler og ernæring. Men desto mer gøy blir der å eksponere sannheten når tiden er inne for det.
Våre tyggevaner har også mye å si for opptak av næring. Tygger du lite før du svelger bryter ikke enzymene i spyttet næringstoffene ned tilstrekkelig og du vil fort få mangler fordi hovedfordøyelsen skjer allerede idet enzymene i spyttet bryter ned bestanddelene. Så tygg grundig og spis variert mat. Er du vegetarianer eller eldre har du mest sannsynlig ekstra behov for MSM som tilskudd uansett.
Hva kan mangel på svovel føre til?
Muskelsvinn er en vanlig årsak som ofte skyldes mangel på svovel, under trening bruker kroppen mye mineraler, spesielt om man er toppidrettsutøver er dette mineralet kritisk! Da tømmer man svovellagrene i kroppen fort. Eldre har også stort muskelsvinn grunnet svovelmangel i kroppen.
NB! Husk også at om du trener mye bruker du store mengder magnesium, magnesium er det vi kaller mestermineralet og er også tiltrengt for å ta opp andre mineraler i kroppen. Mineraler går ofte hånd i hånd. Magnesium blir en egen artikkel senere.
Svovelmangel kan også knyttes til kroniske betennelser i kroppen, spesielt i mage/tarm og ledd. Spesielt under hard trening øker betennelser i muskler fordi muskelfibrene slites og brytes ned og bygges opp igjen.
Kort oppsummert: I alle situasjoner der svovellagrene i kroppen brukes raskere enn de fylles opp vil det være nyttig med MSM som tilskudd til kosten.
TIPS! for å få inn litt av alle mineralene kroppen og cellene trenger, innta himalayasalt med 1-3 ts om dagen i tillegg til MSM og magnesium som tilskudd, det gir inntil hele 84 ulike mineraler og sporstoffer!
Kan MSM være farlig?
Vi kjenner ikke til noen tilstander hvor MSM i anbefalte mengder skal ha negativ innvirkning. MSM anses å være like trygt som vann i anbefalte doser. Skadelig eller dødelig dose antas å være 17 g per kilo kroppsvekt, dette er ekstreme doser og ingen med sunn fornuft inntar slike mengder. Man kan dø av vann også om man overdriver inntak, det gjelder for det meste. Vi vet ikke om noen som har dødd eller tatt skade av MSM så langt, heller tvert om. Alt med måte som vi pleier å si, man bør aldri overdrive noe man ikke vet med sikkerhet at er trygt å innta over tid i høye doser. Dette er å anse som et næringstilskudd og det doserings forslagene bør følges, eller i det minste ikke overdrives stort.
Direkte utklipp fra en studie referert til lenger ned
"Methylsulfonylmethane is one of the least toxic substances in biology, similar in toxicity to water. The lethal dose (LD50) of DMSO for mice is over 20 g/kg body weight."
90 kapsler vil tilsvare ca en måneds forbruk
Her får du kjøpt ren MSM i kapsler
Her får du kjøpt ren MSM pulver
Ren MSM er eneste produkt med MSM som er godkjent som kosttilskudd i Norge.
Klikk på bildet over for å se Dr. Mercola snakke om svovel
Kilder og referanser:
Nederst på wikipedia finner du mange studie og forskningsrapporter
Parcell, S (2002). "Sulfur in human nutrition and applications in medicine". Altern Med Rev 7 (1): 22–44. PMID 11896744.
Brien, S; Prescott, P; Bashir, N; Lewith, H; Lewith, G (2008). "Systematic review of the nutritional supplements dimethyl sulfoxide (DMSO) and methylsulfonylmethane (MSM) in the treatment of osteoarthritis". Osteoarthritis and cartilage / OARS, Osteoarthritis Research Society 16 (11): 1277–88. doi:10.1016/j.joca.2008.03.002. PMID 18417375.
Barrager, E; Veltmann, JR; Schauss, AG; Schiller, RN (2002). "A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis". Journal of alternative and complementary medicine 8 (2): 167–73. doi:10.1089/107555302317371451. PMID 12006124.
Bøker der du kan lese mer om MSM Jacob, Stanley (2003). MSM the Definitive Guide: Nutritional Breakthrough for Arthritis, Allergies and More. Freedom Press. ISBN 978-1-893910-22-5.