Christina Slette Johnsen

19 Nov.

Kosthold

0

Hva er stevia?

Stevia, eller Stevia rebaudiana Bertoni som den egentlig heter, er en urt som inneholder krom, mangan, kalsium, selen, silisium, jern, niacin, fosfor, riboflavin, tiamin, vitamin C og A og sink.

 

Uttrekket av urten Stevia som blir brukt som søtningsmiddel heter steviosid. Steviosid brukes i lave konsentrasjoner som naturlig tilsetningsstoff i mat og drikke som erstatning for sukker. 100 % steviosid er mellom 200 – 300 ganger søtere enn sukker. 100 % steviosid tilsvarer 1/2 kg sukker pr ts. Pga det trenger man mye mindre stevia enn sukker i mat.

 

Det største markedet i dag er Japan, hvor den i tiår stort sett har erstattet sukker. Ellers blir den benyttet i mange andre land, feks Frankrike. Det er ikke meldt om noen bivirkninger blant de millioner av japanere som har brukt Stevia i tiårsvis. I Japan anvendes bla steviosid i Coca Cola. I motsetning til sukker gir IKKE stevia hull i tennene. Det er heller ingen dokumenterte bivirkninger av Stevia.

 

Stevia er blant de svært få kalorifrie sukkererstatninger som viser positiv effekt ved vektkontroll. Jepp, stevia inneholder 0 kalorier. Stevia regulerer blodsukkeret, og brukes i flere land som medisin for diabetikere. Stevia har GI 0. Det blir på en måte tomme kalorier uten bivirkninger i ditt kosthold.

 

Stevia har også helt andre bruksområder:

  • Urten har også god virkning i huden. Stevia virker oppstrammende og kan påføres den tynne huden rundt øynene eller som vanlig ansiktsmaske. La det sitte på en liten halvtime og rens av.
  • Stevia er svært bakteriedrepende – den har vist seg å være effektiv på et bredt spekter av forskjellige bakterier.
  • Stevia egner seg også godt til gjødsel til stueplanter.
  • Ønsker du at badevannet eller såpevannet skal skumme ekstra tilsetter du noen dryss i vannet.

 

 

Ulike former for stevia

Jeg foretrekker hvit stevia som er minst bitter i smaken. Den ubehandlede steviaen er grønn på fargen. Det er rett og slett tørkede, oppmalte steviablader. Ønsker du mest naturlig stevia er den rå ubehandlede steviaen noe for deg. 

 

Du kan også få tak i stevia frø til en billig penge og dyrke din egen søte steviaplante. Steviaplanten er grønn og bladene smaker søtt. Bladene kan tørkes i ovnen og oppevares som pulver. Perfekt til raw food!

 

Å bytte ut sukker med stevia

Du kan bruke steviadråper eller pulver. De ulike steviaproduktene har ulik grad av sødme og smak. Når du finner ditt favorittmerke vil du venne deg til å bruke akkurat det. Som alt annet trenger det litt tilvenning. Vi er vanedyr og venner oss lett til smaker. Jeg foretrekker stevia over natreen, sukrin og vanlig sukker smaksmessig. Bruker jeg mye av en annen søtning som feks honning eller agave foretrekker jeg det når jeg da vender tilbake til feks stevia.

 

Vanligvis vil ca 2 dl sukker tilsvare en ts flytende stevia, eller 1/2 ts stevia ekstrakt pulver. Husk at det er bedre å bruke for lite og deretter tilsette mer, enn å bruke for mye. Begynn med bittelitt og smak deg frem. Jeg måler aldri når jeg bruker stevia. Jeg elsker søtt og tilsetter etter øyemål. Det kan du også gjøre når du finner din favoritt og lærer deg hvor mye som trengs. Husk at styrken på din stevia vil variere etter hvilket merke eller blanding du kjøper.


Her er en liten tabell du kan ta utgangspunkt i når du skal prøve deg fram:


Sukkermengde = Stevia pulver ekstrakt = stevia flytende konsentrat
2,4 dl 1 ts 1 ts
1 ss 1/4 ts 6 til 9 dråper
1 ts en klype til 1/15 ts 2 til 4 dråper

 

Baking med stevia?

  • Du kan bruke stevia til baking og steking. Du vil finne at småkaker, kaker, boller og kremer vil smake like nam nam og søtt, bare uten alle de hundre ekstra kaloriene.
  • Stevia tåler veldig høy varme, så den kan bli brukt til alt av mat.
  • På grunn av at du bruker mindre mengde stevia sammenlignet med sukker i oppskrifter betyr det mindre bakemateriale i deigen din. Det kan være lurt å erstatte volumet med noe annet. Bruk det du tror vil passe til oppskriften. Prøv eplepålegg i muffins, yoghurt eller appelsin juice i småkaker. Du kan også prøve mandelmelk eller vann i oppskriften. Du kan alternativt bruke en kombinasjon av feks agavenekttar og erythritol(selges under navnet stevia i norge) for å lage en egen søtning til oppskriftene dine. Du trenger ikke mye, bare nok til å gjøre oppskriften litt mer fuktig og tett. For hver 2 dl sukker kan du bruke 0,8 dl med substituerende veske. Husk at det er i tillegg til steviaen.
  • Stevia og karamellisering? Stevia kan ikke karamelliseres. Det vil altså ikke brune slik som vanlig sukker gjør. Baker du småkaker vil de derfor ikke bli like gyldene/brune som de ville blitt ved bruk av sukker, så du kan ikke skjekke om baksten er ferdig ved å se om de har blitt gylden slik som mange andre kaker. Bruk heller tannpirker-testen: Kommer en tannpirker ut våt når du stikker den inn i midten av feks en kake er den ikke ferdigstekt.

 

Se Altshops Stevia-utvalg her


Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.