Ingredienser
Paifyllet:
1 stor potet, skrelles og skjæres i 1 til 1.5 cm store stykker
1 stor gulrot, skrelles og finhakkes
1 stilk selleri, finhakkes
1 middels løk, finhakkes
1 stor Shittake-sopp eller 4-5 hvite sopp, hakkes
Omtrent 1.8 dl (3/4 kopp) hakket brokkolifloretter (valgfritt)
0.8 dl (1/3 kopp) frosne erter
0.8 dl (1/3 kopp) mais
4-6 fedd hvitløk, finhakkes
1 ss maisstivelse (eller potetstivelse)
1-2 ts himalayasalt eller havsalt (etter smak)
1 ts tørket oregano
1 lauvbærblad
Knuste røde pepperflak, etter smak og behag
2 kopper vann eller vegetabilsk kjøttkraft (evt buljong)
Sort pepper, etter smak og behag
Pai bunn:
1.8 dl (3/4 kopp) teffmel eller annet mel
1.8 dl (3/4 kopp) hvitt kokosmel
0.6 dl (1/4 kopp) + 2 ss Tapioka stivelse
1/2 ts himalayasalt eller havsalt
3 ss kokosolje, romtemperert
3 ss valgfri matolje
1 1/2 ss eplesidereddik
2 1/2 ss vann eller mer
Olivenolje (valgfritt - å pensle over toppen av paideigen)
Slik gjør du
Lag pai fyll:
Potet, gulrot, selleri, løk, mais, sopp, brokkoli, erter og hvitløk sauteres i en middels stor kjele til det er mykt og blankt. Tilsett vann eller buljong, og visp inn maisstivelsen. Tilsett lauvbærblad, oregano, salt, pepper og knuste rødpepperflak. Varmes opp, rør av og til. Når sausen har tyknet og kokt et minutts tid, kan du fjerne den fra varme, fjerne lauvbærbladet, og fylle dine serveringsskåler (posjonsskåler) med en fjerdedel av blandingen i hver skål.
Lag paideigen:
Forvarm ovnen til 180 °C. Rør sammen teffmel, kokosmell, tapiokastivelse og salt i en stor bolle. Tilsett kokosnøttolje, olivenolje, eplesidereddik og vann. Bland sammen med en gaffel eller hendene til en jevn deig. Om nødvendig kan du tilsette litt mer vann eller amarantmel for å gjøre deigen fuktigere eller tørrere, etter behov.
Deigen kjevles ut på en jevn, ren overflate. Den skal være ca en halv centimeter i tykkelse. Klipp eller skjær ut sirkler som er litt større enn dine serveringsskåler. Bruk en bred stekespade til å overføre deigsirklene til toppen av de fylte serveringsskålene. Trykk forsiktig deigen ned med fingrene rundt kanten av skålene. Da blir det som et tett “pyntelokk” på formene. Pensle et tynt lag olivenolje over toppen av paideigen. Stek på ca 180 °C i 15-25 minutter. Sjekk med jevne mellomrom at deigen ikke brenner seg. Stekes til overflaten er litt sprukket og ruglete og har fått en lys gyldenbrun farge. La paien avkjøle seg i noen minutter før den kan nytes.