Hannah C. Weinstock

26 Jun.

Kosthold

0

Selv om de skadelige helseeffektene av sukker nå er udiskutable, spiser vi fortsatt utrolig mye av det. Årsaken er at sukker er avhengighetsskapende. Noen studier har lagt fram hjerneskanninger som tyder på at det er like vanedannende som narkotika, som for eksempel kokain. For mer info rundt dette emnet les dr. Robert Lustigs briljante bok Søtt og farlig.



I lys av denne kunnskapen, prøver mange mennesker å velge et "sunnere" sukker. Mange tyr til et mer naturlig sukkeralternativ, og du har sikkert sett og prøvd flere av disse selv. Så, hva er disse naturlige alternativene - og er de noe bedre for deg enn raffinert hvitt sukker?

 

Her er hva du trenger å vite:


Raffinert hvitt sukker: Du vet sikkert dette allerede, men det er verdt å gjenta; Raffinert hvitt sukker er helt blottet for ernæringsmessig verdi og gir bare tomme kalorier. Videre er mer enn 65 % av hvitt sukker kommersielt laget av genmodifiserte sukkerroer. Sky det som pesten!



Brunt sukker: Kommersielt brunt sukker er ikke annet enn raffinert hvitt sukker tilført en viss andel melasse for å gi farge og smak. Ikke la deg lure av fargen eller hva du muligens kan ha hørt; det er like ille!



Økologisk rårørsukker: Denne typen sukker er mindre bearbeidet enn raffinert hvitt sukker, og fortsatt inneholder det noen av de opprinnelige næringsstoffene fra sukkerrør. Blant disse finner vi aminosyrer, mineraler, vitaminer og antioksidanter. Fordi det er økologisk, blir du heller ikke utsatt for plantevernmidler som finnes i kommersielt dyrket sukker. Som du ser er økologisk rårørsukker åpenbart et bedre valg enn raffinert hvitt sukker, men husk at det fortsatt er sukker og bør brukes i minimale mengder.



Kokossukker: Kokossukker får man fra kokosplantesaft gjennom en meget naturlig prosess der saften trekkes ut. Etter at vannet har fordampet sitter man igjen med kokossukker. Prosessmessig er det en av de mest bærekraftige metodene for sukkerproduksjon, og produktet inneholder også en liten mengde fiber og andre næringsstoffer. Kokos inneholder også en lavere andel av fruktose enn de andre sukkerartene nevnt her. Dette er noe som kanskje gjør kokossukker litt sunnere enn de andre alternativene?

 

Det er likevel en annen type ”sukker” som - i sin rå form - inneholder en svært konsentrert dose av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som gir næring til og revitaliserer kroppen din. For å si det sånn: Det skjer overalt om dagen; en økende bølge av leger og helsepersonell oppfordrer nå sine pasienter til å spise dette ”livgivende” sukkeret hver eneste dag. Dette er ikke bare et ”litt bedre alternativ” til andre søtstoff, men noe som brukes for å behandle livstruende sykdommer, helbrede kroniske tilstander og får folk til å se og føle seg på sitt beste. Hva er nå dette ”sukkeret”?

 

Honning: Hvis du gjettet honning, har du helt rett. Vi har alle hørt om hvordan honning er et bemerkelsesverdig stoff - om hvordan arkeologer har funnet uberørt, 2000 år gammel honning i et egyptisk gravkammer. Men hva du trenger å vite er at honning inneholder en konsentrert dose av vitaminer, mineraler og næringsstoffer som nærer og revitaliserer kroppen din. Det har i tillegg unike antimikrobielle egenskaper som hjelper deg å bekjempe infeksjoner.



Gjennom historien har honning blitt brukt til å behandle hoste, sår, fordøyelsesproblemer, infeksjoner i huden, utmattelse, influensa, brannsår m.m (les mer om bruk av honning her). I tillegg gir honning ”byggesteiner” til sunne celler og fungerer avgiftende. Husk bare at honning har et veldig høyt innhold av sukker (70 – 85 %, avhengig av typen), og jeg trenger kanskje ikke minne om at det er sukkeret i seg selv som er én av hovedgrunnene til fedme, diabetes og andre kroniske lidelser vi ser mye av i dag.
 

Det vi kan konkludere med er at sukker kan være svært farlig for helsen din, men at det avhenger av to kritske faktorer:

 

  1. Hvor mye sukker du spiser
  2. Hva slags sukker du spiser

 

Spiser du en moderat mengde kan sukker være en behjelpelig kilde til energi. Dette er da selvfølgelig forutsett at du får det fra de rette kildene. Den lette, rette, rene og sunne måten å se det på er at vi mennesker har utviklet oss til å få sukker fra ren mat som frukt, grønnsaker, og ja, selvfølgelig honning. Kroppen din vet hvordan den skal få det beste utbyttet fra denne rene og sunne maten, så ty heller til disse ”sukkerkildene”.

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.