Å bære frem et barn er ikke bare, bare. Det er en fulltidsjobb. Men også noe vi kvinner er skapt til. Naturen er fantastisk, og når vi er så heldige å få oppleve en graviditet, mener jeg at man skal gjøre sitt beste for å å gi næring til det nye mennesket som blir til inne i magen.
Et foster lever på det mor får i seg av næring. Derfor er det spesielt viktig å sørge for at matinntaket er riktig under hele svangerskapet. Kroppen tar opp mer næringsstoffer enn tidligere, og ofrer alle næringsstoffene som barnet trenger for å vokse. Spiser du ikke næringsrik mat går det utover deg selv.
Det at man skal spise for to er tull og tøys i mine øyne. Sørg heller for at det du putter i munnen er ren og naturlig mat.
Vitaminmangel kan gi tap av energi og mentalt overskudd. Derfor kan enkelte tilskudd være greit å få i seg, og spesielt i første trimester er folat et viktig element.
- Folat kan forebygge ryggmargsbrokk og andre lignende misdannelser hos fosteret. For kvinner som ikke har tatt folattilskudd før graviditeten, anbefales folattilskudd så snart graviditeten antas eller oppdages, og i svangerskapets første to til tre måneder. De aller fleste kvinner i Norge får ikke i seg så mye folat gjennom maten. Derfor anbefaler Sosial- og helsedirektoratet at alle kvinner som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravid tar et daglig folattilskudd. Sist jeg sjekket var dosen 0,4 mg. I tillegg er det viktig å spise folatrike matvarer som mørke grønne grønnsaker som broccoli, spinat og salatblader, asparges, papayabønner, linser, avokado, nøtter og frø, rosenkål, blomkål, rødbete, selleri, gulrot, squash og leverpostei (dog hjemmelaget).
- Sink er viktig for å sikre barnets vekst og for utviklingen av et sterkt immunforsvar. Ionisert Kolloidalt Sink er lett for kroppen å ta opp.
- Det anbefales å få i seg et godt tilskudd av B-vitamin hver dag. I Norge er maksdose 50 mg, men her i Spania har vi et B-kompleks med 75 mg som mange benytter seg av under svangerskapet.
- Fiskeolje omtales som ”hjernemat” og spesielt EPA oljen er viktig for utvikling av hjerneceller hos den lille. Sørg for et godt inntak av dette daglig gjennom hele svangerskapet. Fet fisk er dessuten viktig å spise flere ganger i uken.
- D-vitamin er også viktig. Det finnes i eggeplomme og fet fisk. Ellers er det fint å få litt D-vitamin fra solstrålene hver dag. Men pass på å ikke bli brent. Gå heller inn i skyggen enn å smøre inn med kremer som ofte inneholder kjemikaler som trekkes inn i huden.
- Jernmangel kan føre til slapphet, svimmelhet og nedsatt immunforsvar. Her kan det være greit å se på blodprøvene som ofte blir tatt tidlig i første trimester. Sørg for å spise mat med høyt innhold av jern. Har du tidligere tatt alger kan du fortsette med dette.
- Vann må inntas, da det er lettere å bli dehydrert som gravid. Fyll en stor drikkeflaske som du tar med deg overalt du går. Da er det lettere å huske på å fylle på med væske. Har du et godt saltnivå i kroppen vil det hjelpe deg å holde på vannet. Himalayasalt er å anbefale.
- Probiotika er viktig under svangerskapet. Dette fordi har du en sunn tarmflora ville dette være avgjørende for immunforsvaret og opptaket av næringsstoffer. I tillegg forebygger det sykdommer.