Ved å kvitte deg med sukker kan det hjelpe deg til å forbrenne fett, føle deg bedre og til slutt knuse avhengigheten, men hvis du ikke gjør det korrekt vil det være et hinder for dine anstrengelser. Her er sju feil du ikke vil gjøre når du prøver å slutte med sukker:
1. Du bytter til lettbrus.
Du er vel klar over at lettbrus ikke er et sunt alternativ til vanlig brus, som mange tidligere trodde. Studier har funnet at lettbrus tukler med blodtrykket, øker risikoen for hjertesykdom og kan føre til noen seriøse reproduktive problemer. Ved å bytte ut brus med lettbrus vil du kvitte deg med en stor sukkerkilde, men det er langt fra sunt, og den negative effekten er klart større enn den positive. Vann er og blir den ultimate tørstedrikken, men ønsker du mer smak anbefaler jeg å putte for eksempel rosmarin, agurk eller aloe vera i vannet.
2. Du spiser bare mat merket med ”sukkerfritt”.
Ikke tro at det er bedre å spise kalorifrie ”greier”. Du er kanskje av den tro at du kan lure kroppen og sinnet ved å spise noe søtt uten kalorier, men kroppen din forstår ikke dette trikset med kunstig søtning. Den setter da i gang sukkerforbrenningsmaskineriet og skriker etter glukose, som betyr at du mest sannsynligvis kommer til å ende opp med å spise mer. På samme måte er det med ”ikke tilsatt sukker”: prosessert mat med slike påstander inneholder ofte kunstig søtning, ekstreme mengder med sukkeralkoholer og naturlig sukkerinnhold. Er du i tvil – les ingredienslista! Jeg anbefaler for øvrig boka Søtt uten sukker av Ken Hallstensen & Thorun Ranes for søte og sukkerfrie oppskrifter.
3. Du spiser bare mat merket med ”lett” eller ”fettfri”.
”Lett” eller ”fettfri” blir ofte kodeord for høy sukkerpåvirkning. I flere tiår har vi skyldt på at fettet har gjort oss tjukke, og det høres jo så enkelt og greit ut: Bare kutt ut fettet, så blir du tynn. Bortsett fra at når produsentene vervet folk til deres ”sunne” fettfrie og lette vitenskapelig framstilte ”mat”, tok sukkeret veien inn gjennom bakdøra, og konsekvensene er alvorlige og ødeleggende på helsen og vekta vår. Gi slipp på fettfobien, og spis sunt fett fra for eksempel fet fisk, nøtter og kokosolje.
4. Du spiser masse frukt.
Frukt er bra hvis du spiser de riktige sortene i riktige mengder. Bær er det beste. Vær forsiktig, fordi for mye frukt kan føre til at leveren din blir overbelastet med fruktose. Dette vil føre til at fett lagres, og da spesielt rundt midjen din. Hvis du spiser frukt, hold deg til én eller to porsjoner bær eller frukter med lav GI, som kirsebær, plomme, fersken, eple og pære.
5. Du setter en bråstopp for sukker.
Jeg er klar over at du blir anbefalt at det å droppe sukker helt på dagen er anbefalt i noen dietter, men hvordan har det fungert for deg så langt? Nettopp. Det er et par ting en slik bråstopp gjør med deg, og det er ikke at du går ned i vekt. I stedet blir du skjelven, irritabel, søvnig, kjempesulten og sugen på sukker – ikke akkurat det resultatet vi er ute etter, nei. Den beste metoden for nedtrapping har jeg funnet i boka Slutt med sukker/I Quit Sugar av Sarah Wilson.
6. Du blir lurt av gjemt sukker.
Når produsentene ble klare over at du ble oppmerksom på sukker, startet de å gjemme sukker under navn som ikke høres ut som sukker. Visste du at det er over 40 navn sukker kan gjemme seg under på en varedeklarasjon? Blant dem finner vi karamell, krystallin fruktose, maltodextrin, maltose og sukrose. Sjekk ingredienslista nøye, og vær oppmerksom på alle typer gjemt sukker.
7. Du faller for lumsk sukker.
Det kan være at du spiser mer sukker enn du tror du gjør. Lumske kilder til sukker inkluderer dressinger basert på balsamicoeddik, marineringssauser, glasert kjøtt og fruktyoghurt. Sjekk ingrediensene nøye, spør servitøren og gå aldri ut fra at mat automatisk har lavt sukkerinnhold, selv om det ikke smaker søtt.
Smoothien som stopper søtsug
- 1 stor neve frosne blåbær
- 1 neve spinat
- 0,5 l. kokosvann (noe av kokosvannet kan erstattes med vann)
- 1 ss. chiafrø
- 1 ss. bipollen
- 1 ss. hampproteinpulver
- 1 ss. kakao
- Noen isbiter
Blend alle ingrediensene i en god blender.