Men dadler er mer enn en godbit med karamellsmak, de er også bra for deg, så her kommer ni kjappe fakta du sannsynligvis ikke visste om dadler:
1. 16 dadler utgjør ca. 400 kalorier, 27 % av det anbefalte daglige behovet for kalium og 48 % av ditt daglige fiberbehov!
2. De inneholder også kalsium, sink, jern, kobber, magnesium og andre mineraler, som kan bidra til et lavere blodtrykk og mindre risiko for hjerneslag og komplikasjoner rundt fødselen.
3. Dadler er rike på antioksidanter som kalles polyfenoler, som bekjemper sykdomsfremkallende frie radikaler.
4. Svært få mennesker er allergiske mot dadler.
5. Deres lave innhold av vann og høye innhold av sukker gjør dem en holdbare i mange måneder.
6. Daddelpalmer trenger minst 100 dager i 37 ºC og rikelig med vann for å produsere den beste kvaliteten på frukten.
7. Det er mer enn 200 varianter av dadler. Medjool dadler, som er store og karamellaktige, er den vanskeligste å dyrke, og derfor en av de dyreste.
8. Selv om de inneholder mye sukker (ca. 53 gram per 100 gram), har mange varianter lav glykemisk indeks (GI).
9. I det gamle Mesopotamia ble dadler sett på som et afrodisiakum (det kan ikke skade å prøve).
Dadler er allsidig på kjøkkenet, og er et godt alternativ til en sjokolade eller annet godteri. Her kommer en oppskrift på en søt og kjempegod dessert inspirert av Midtøsten. De smaker rett og slett kjempegodt!
Kokosdadler
40 steinfrie dadler
5 dl. revet kokos
60 g. usaltet smør eller ghee
460 g. brente mandler
1,5 dl. varmt vann
1 ss. kokossukker
Brenn mandlene og avkjøl dem. Smelt smør i en panne på middels varme og ha i sukker. Ha deretter i vann og plasser dadler i pannen. Skru ned varmen og varm dadlene i 5-10 minutter. Ta pannen av platen og la dadlene få avkjøle seg før du former hver daddel til et rektangel. Rull dem så i kokosflak. Server med en gang, eller oppbevar dem i kjøleskap i inntil tre dager.