Ital
Ital kommer fra det engelske ordet vital, som betyr livsviktig. Å leve ital vil si å leve i pakt med naturen og seg selv. Italmat består hovedsakelig av ren vegetarmat. Ital er rastaenes måte å leve på, og det ses på som det mektige naturlige. For rastaene går livet ut på å ha god livity, altså utstråling og energi. I følge rastaene styrker du ånden og utstrålingen din jo mer du er i kontakt med naturen, altså er det viktig å leve ital for å oppnå bedre kontakt med seg selv, naturen og det spirituelle. Ital styrkes også ved å gjøre gode gjerninger og meditere.
Peganer/Paleo-veganer
Peganer- eller paleo-vegan-kosthold sveiper nå over USA etter at Dr. Mark Hyman nylig lanserte ideen om et vegansk kosthold kombinert med steinalderkosthold. Han ser på mat som medisin, og har tatt styrkene fra hver av kostholdstypene og fokusert på ekte, hel, fersk og bærekraftig mat. Resultatet er termen peganer.
Forskning har funnet at både vegan- og paleokosthold fører til vekttap, reversering av diabetes og lavere kolesterol. Sett bort fra det kan det virke som om paleo og veganisme har lite til felles, men de deler noen grunnleggende syn:
- De har svært lav glykemisk belastning, altså lite sukker, mel og alle typer raffinerte karbohydrater.
- De har mye grønnsaker og frukt. Jo mørkere farge og jo større variasjon, desto bedre. Dette gir høyere fytonæringsstoffinnhold, som virker beskyttende mot de fleste sykdommer.
- De er imot insektmidler, antibiotika, hormoner og genmodifisert mat.
- De er imot kjemikaler, tilsetningsstoffer, konserveringsmidler, fargestoffer, natriumglutamat, kunstig søtning og andre vitenskapelig fremstilte kjemikaler, som du selv aldri ville ha tatt i bruk i matlagingen din.
- De inneholder mye bra fett fra blant annet olivenolje, nøtter, frø og avokado.
- De inneholder en tilstrekkelig mengde protein for appetittkontroll og muskelbygging.
- Majoriteten av kostholdet består av økologisk, lokal og fersk mat.
- De holder seg unna melk. Noen tåler melk, men for de fleste bidrar melk til overvekt, diabetes, hjertesykdom, kreft, i tillegg til at melk kan øke (ikke minske) risikoen for beinskjørhet.
Paleo og veganere er også uenige om noen ting, og her er hva Dr. Hyman har å si om dem:
- Korn: Gluten kan forårsake inflammasjon, autoimmunitet, fordøyelsesproblemer og overvekt. Vi begynte å spise korn sent i vår evolusjonære historie, og de kan være del av en sunn diett, men da i små mengder.
- Bønner: Bønner er en fantastisk kilde til fiber, protein og mineraler, men de kan føre til fordøyelsesproblemer for noen. Hvis du er diabetiker kan store mengder bønner føre til topper i blodsukker. Maksimum 100 g. per dag holder for de aller fleste. Noen som følger paleokosthold er bekymret for at bønner inneholder lektin, som danner inflammasjon, i tillegg til fytinsyre, som hindrer opptaket av mineraler.
- Kjøtt: Alt av kjøtt er ikke lagd på lik måte. Spiser du bærekraftig og rent kjøtt, fjærfre og lam kan det være en del av et sunt kosthold, men du bidrar også til å legge press på planeten, blant annet ved økt bruk av vann, klimaforandringer og mer energibruk. Spis kjøtt som en siderett eller for å krydre maten, og bruk da kun kjøtt fra dyr som har blitt tatt hånd om på en bærekraftig måte og fôret på naturlig gress.
- Egg: Egg har blitt frikjent og har ingen virkning på kolesterolet og er ikke forbundet med en økt risiko for hjertesykdom. De er en flott lavpriskilde til livsviktige næringsstoffer og protein.
- Fisk: Velg små fisker rike på omega 3, som sardiner eller villaks for å minske inntaket av kvikksølv. Hvis du er veganer trenger du omega 3 fett, og ikke bare alfalinolensyre (ALA) fra planter. Du trenger DHA, som er noe av det mesteparten av hjernen er laget av. Se etter et DHA-supplement som kommer fra alger. Alle trenger vitamin D3 (spray har best opptak), og veganere trenger i tillegg tilførsel av vitamin B12.
Hvordan leve ital som peganer
Ved å være peganer trenger du ikke å tenke på hvor mye du spiser. Når du har fokus på hva du spiser, vil kroppens naturlige kontrollsystem for appetitt slå til, og du kommer til å spise mindre. Her er noen oppsummerende punkter for et ital liv som peganer:
- Spis mat som har lav GI. Ha fokus på mat rikt på protein og fett, som nøtter (ikke peanøtter), frø (lin-, chia-, hamp-, sesam-, gresskar-), kokos, avokado, sardiner og olivenolje.
- Spis rett fett. Hold deg unna vegetabilske oljer, og bruk i stedet omega 3 fett, nøtter, kokos, avokado og til og med mettet fett fra gressfôrede og/eller bærekraftig avlede dyr.
- Spis for det meste planter. Planter bør stå for 75 % av kostholdet og tallerkenen din.
- Sett fokus på nøtter og frø. De er fulle av proteiner, mineraler og bra fett, i tillegg til at de minsker sjansen for hjertesykdom og diabetes.
- Unngå melkeprodukter. Melkeprodukter er flott for fôring av kalver, men ikke for mennesker! Prøv økologiske geite- eller saueprodukter, men kun som en godbit.
- Unngå gluten. Det meste er fra vitenskaplig framstilt hvete, så se etter einkorn. Hvis du er en av få som ikke er glutensensitive, så kan du spise gluten som en sjelden godbit.
- Spis glutenfritt fullkorn sjeldent. De øker blodsukkeret og kan trigge autoimmuniteten.
- Spis bønner sjeldent. Linser er best. Hold deg unna store stivelsesrike bønner.
- Spis kjøtt og dyreprodukter som en siderett. Du trenger ikke å gjøre dyreprodukter til en hoveddel av måltidet.
- Se på sukker som en sjelden godbit. Bruk det sjeldent.