Hannah C. Weinstock

08 Jun.

Kosthold

0

Jeg har slitt med depresjoner i lengre perioder av livet mitt. Før brukte jeg mat som en trøst og måte å takle følelsene mine på – og når jeg sier ”mat” mener jeg prosessert, søt og usunn trøstemat.


Mine emosjonelle etegilder føltes tilfredsstillende der og da, men rett etter følte jeg meg sykere, svakere, tregere og mer mislykket – og med et behov for ny trøst. Så jeg fortsatte å spise dårlig og med å misbruke kroppen min i flere år, i håp om å føle meg bedre. Etter bl.a. vektøkning, mageplager, hudplager og lav energi innså jeg at det var på tide med en skjerpings.


Jeg forandret på kostholdet og begynte å legge merke til at visse typer mat styrket min mentale klarhet, boostet humøret og ga meg mer energi, samt fjernet mitt søtsug. I bunn og grunn er det disse enkle forandringene i spisevaner som fikk meg til å få orden på mine fysiske og psykiske blokkeringer. Nå skal du få vite de fem tingene du kan spise for å booste humøret. Dette er hva jeg har funnet ut funker for meg, underbygget av forskning.


1. Kakao

Det er en god grunn til hvorfor vi ofte tyr til sjokolade når vi føler oss nede. Neste gang du befinner deg i denne tilstanden bør du prøve å spise ekte sjokolade i dens naturlige tilstand, uten de grusomme hormonforstyrrende tilsetningsstoffene og kjemikalene. Jeg snakker naturligvis om kakao. Kakao er en super kilde til antioksidanter og magnesium, og inneholder også jern, fiber, krom og mangan. Det er bevist at kakao støtter kardiovaskulær helse, øker energinivåene, hjelper deg til et lengre liv, øker din libido og forbedrer humøret ditt. Tilsett kakopulver eller kakaonibs i smoothier og baking eller ha noen rå kakobarer i nærheten for enhver anledning.

 

2. Sunt fett

Spesielt har mat fullpakket med omega 3 vist seg å være effektive når det kommer til å bedre depressive symptomer. Omega 3 hjelper til med å vedlikeholde sunne mengder av kjemikalier i hjernen. Mat som har et høyt innhold av omega 3 er blant annet villaks, sardiner og valnøtter. Prøv å få i deg olje fra villfisk hver dag.

 

3. Chili

Chili er ikke bare en smakfull tilsetning i matretter, det er også bevist at chili øker frigjøringen av endorfiner i hjernen, som igjen øker nytelsessymptomer.

 

4. B-vitaminer

Ved å øke B-vitaminmengden i dietten din, vil du muligens begynne å merke positive forandringer på humøret ditt. Du finner blant annet B-vitamin i næringsgjær, mørke bladgrønnsaker, sjømat, bananer, kylling, egg, mandler og avokado.

 

5. Naturlig mat

Den mest dramatiske endringen du kan gjøre for å lindre dine depressive symptomer og å leve et sunnere liv, er å endre kostholdet til et kosthold basert på ekte, naturlig mat. Ved å gjøre dette fjerner du prosessert søppel, unaturlige smaker, fargestoffer og søtningsmidler fra kostholdet ditt.


Det virker kanskje dramatisk å si det, men da jeg byttet ut det ”normale” kostholdet med et som var lett, rett, rent og sunt ble mitt liv forandret – og kanskje reddet? Ved å gjøre enkle endringer i kostholdet mitt, ble jeg i stand og villig til å gjøre større endringer i livet mitt, og på den måten gjenvinne kontroll over det. Jeg klarte å innrømme at jeg trengte hjelp, i stedet for å gjøre meg ennå sykere. Jeg fikk energi og motivasjon til å trene og komme meg ut og ble sunnere og gladere enn jeg noen sinne kunne ha forestilt meg. Da altså ved å starte med noen få enkle forandringer.


Kakaosmoothie

3 ss. kakaopulver
0,5 ts. camu camu
1 ss. kokosolje
1 dl. olje av villfisk
1 frossen, økologisk og moden banan
Litt kanel
Litt chili
2 dl. mandelmelk eller havremelk
Én klype Himalaya salt


Kjør alt i blender til det er jevnt. Du kan også ha valnøtter på toppen.

Nyhetsbrev

 

Hvis du finner at noe av informasjonen i dette blogginnlegget er feil eller støtende ber vi at du gir oss beskjed slik at vi kan gå over og vurdere innholdet grundigere. Vi ønsker å ha sakelig og sannferdig kunnskap på våre nettsider men kan mot formodning ikke kontrollere alt som våre bloggere skriver til enhvert tid. Vennligst kontakt oss her om det er noe du ikke er fornøyd med, husk å inkluder hvilke innlegg det gjelder med lenke.