Folat, eller vitamin B9 er et vannløselig næringsstoff, og medlem av den store B vitamin familien. Det hersker en del “forvirring” rundt Folat (eller folsyre), og en av grunnene til det, er at den går under flere navn. Folat er det begrepet som blir brukt om den formen som finnes naturlig i mat, mens folsyre blir brukt i forbindelse med den isolerte formen som ofte blir brukt i syntetiske kosttilskudd.
Det har vært en økende interesse og forskning rundt hvilken type B9 vi får i oss, og hvordan opptak og utnyttelse skjer i kroppen, og kroppens forvaltning av et naturlig produsert stoff som heter homocystein.
Så hva er egentlig forskjellen på "folat" og "folsyre”?
Sagt veldig enkelt, folater (flertall) finnes naturlig i matvarer som mørkegrønne grønnsaker, appelsiner, sjømat, bønner og belgfrukter (f.eks kikerter og linser) og meieriprodukter. Innenfor disse matvarene vil det være varierende under-kategorier eller former for naturlige folater, som alle deler en lignende 'oppbygning ". Alle er likevel helt naturlige folater. Tenk deg et lappeteppe. Alle rutene er litt forskjellige, og de forskjellige fargene danner et tema eller et mønster.
Den syntetiske formen av vitamin B9 blir vanligvis kalt "folsyre". Denne blir ofte funnet i kosttilskudd og beriket mat (der hvor et næringsstoff har blitt lagt til en matvare).
Mat som kommersielt masseproduserte brød og frokostblandinger osv kan mangle naturlig forekommende folat, slik at produsenten vil legge til syntetisk folsyre slik at det vil se ut som et ernæringsmessig godt produkt. Du vil se det samme med tilsatt jern eller andre B-vitaminer. Det er her vi (forbrukeren) selv kan se om en matvare er næringsrik i utgangspunktet, eller om den faktisk er tilsatt syntetiske næringsstoffer. Syntetisk folsyre ødelegges ikke av høy varme, og foretrekkes derfor i produksjon av fabrikkfremstilt og bearbeidet mat.
Hvis du plukker spinat fra grønnsakshagen din og spiser den, så spiser du ikke folsyre. Da spiser du folat i sin helt naturlige form, altså som mat. Da inneholder maten (spinaten) alle næringsstoffer som er nødvendig for at kroppen skal ta opp og utnytte alle næringsstoffene på en helt naturlig måte.
Folsyre er isolert, dvs uten viktige “lagkamerater” eller kofaktorer som er helt nødvendig opptak, og i tillegg er det syntetisk, dvs laget i et labratorium. Blir ofte tilsatt i mat (beriket) i konsentrert form. Høy konsentrasjon av et B vitamin vil forstyrre den hårfine balansen som naturen selv sørger for når vi spiser mat.
EU-regler fastsetter at kosttilskudd som inneholder folat, må merkes som folsyre. Dette betyr at vi selv må være detektiver. Hvis produktet inneholder folat, er det sannsynlig at det ikke står merket på forsiden av beholderen, men at det står merket andre steder på produktet, for eksempel i ernærings oversikten på baksiden.
I vår Wild Nutrition produkter brukes bare naturlig folat, til tross for at det altså må merkes på denne måten.
Hvorfor trenger vi egentlig folat?
Folat er nødvendig både før og under unnfangelsen, og viktig i de første 12 ukene av svangerskapet. Spesielt da, for å støtte forebygging av nevralrørsdefekter (som f. eks ryggmargsbrokk). Det er viktig å få folat gjennom mat og “Food Form” (naturlig form med alle kofaktorer tilstede) tilskudd utover de første 12 ukene av svangerskapet av andre helsemessige årsaker også, ikke bare pga at det forebygger nevralrørsdefekter. Barn i alle aldre og stadier bør spise folatrike matvarer fordi det støtter barnets utvikling.
Det er viktig for blodet generelt og for å hindre folatmangel, anemi ect.
Folat er nødvendig for sunn celledeling, som gjør at det er så viktig i begynnelsen av svangerskapet, men også på spedbarnsstadiet og videre inn i barndommen.
Folat er også nødvendig for et sunt og velfungerende immunsystem (lave nivåer av folat kan hindre delingsprosessen til de hvite blodlegemene)
Folat er nødvendig for redusere tretthet og utmattelse.
Folat er veldig viktig for opprettholdelse av god psykisk helse.
Naturlig eller syntetiske næringsstoffer - det er opptaket det kommer an på.
Næringsstoffer som finnes i mat, eller i naturlig form som i Food form kosttilskudd, vil alltid være lettopptakelig og tilgjengelig for kroppen. Dette er fordi:
1. Food form folat sørger for at alle deler av dette “lappeteppe” av har de nødvendige co-faktorer som fettsyrer, proteiner og enzymer. Disse fungerer som lagkamerater som hjelper næringen å komme til der det er behov. Syntetiske næringsstoffer som er effektivt isolerte næringsstoffer,er uten disse co-faktorene (som f.eks folsyre).
2. Folat funnet i mat eller i et Food form kosttilskudd, vil ha naturlig forekommende Carrier Food Factors (CFF), som er en type av bærerprotein. Jobben til CFF er å vise næringsstoffene veien dit de skal brukes (til riktig celle). De instruerer hvordan, hvor og når næringsstoffene skal brukes. Vi kan bruke analogien om at CFF er konvolutter med forskjellige adresser på, som skal til forskjellige destinasjoner i kroppen. Hver destinasjon i kroppen har sin egen adresse som vises i flere områder av hver celle. CFF er da i stand til å gjenkjenne dette, låse seg inn i cellen og levere næringsstoffer til riktig adresse innenfor det menneskelige systemet. Vår Food-Grown Folat, ble laget med tanke på dette.
3. Food form folat er "denaturert" eller metylert. Metylering er en naturlig biokjemisk prosess som tillater at en type næringsstoff eller substans gjøres om til noe som er lettere for kroppen å ta opp. Folsyre er et eksempel på en umetylert form av vitamin B9, og 5-metyltetrahydrofolat er en form for metylert folat (se 'metylering' nedenfor).
Hva er homocystein?
Når vi spiser proteinholdige matvarer, produserer vi en bestemt aminosyre som heter metionin. Metionin blir omgjort til et stoff som heter homocystein. Homocystein må være tilstede i kroppen i riktig mengde, ellers kan det, over tid, forårsake skade. Forhøyede homocysteinnivåer kan gjøre skade i hjernen og påvirke vår psykiske helse , gjøre oss ufruktbare, gi oss problemer med hjerte osv. Ernæringsterapeuter kan ta en enkel blodprøve for måle ditt nivå av homocystein. Ved å spise folat rik mat og ta et tilskudd i Food (mat) form, sørger vi for godt balanserte nivåer av homocystein i kroppen vår.
Hva er metylering?
Metylering omdanner homocystein til et stoff som er nødvendig for å ha god helse. Denne prosessen krever at både folat og vitamin B12 er tilgjengelig i kroppen, for å gjøre dette effektivt.
Forskning har vist oss at noen mennesker er født med en genetisk tilstand kalt MTHFR, som gjør at de ikke kan produsere et spesielt enzym som er viktig i metylering prosessen. Derfor må disse personene ta folat gjennom mat og Food form næringsstoffer i stedet for syntetiske former som folsyre. Det å bruke en Food form vitamin B9, vil også støtte sunne nivåer av homocystein.
Det sier seg selv, at de som er bærere av MTHFR er mer utsatt for forhøyet homocystein hvis de ikke bruker Food form vitamin B9. Dette er fordi homocystein må omdannes til metionin som kroppen kan bruke. Hvis kroppen ikke er i stand til dette, på grunn av et genetisk problem,er den beste måten å løse dette problemet på, å innta folat i Food form og/eller kosttilskudd med folat (som allerede er omdannet til en lettopptakelig form). De som lider av MTHFR vil ikke være i stand til å omdanne folsyre fordi de mangler det enzymet som trengs for å fullføre konverteringen som omdanner høye nivåer av homocystein trygt tilbake til metionin.
Her finner du høy kvalitets Folat